In Food People spreken we deze week met René van der Veen, eigenaar van Multiflour. Dat bedrijf handelt in peulvruchten, oude graansoorten en plantaardige eiwitten. 'Eiwitten worden duurder, met name tarwegluten. Dit is een gevolg van de hoge prijzen op de Matif in Parijs. Kikkererwten en gele erwten zijn duurder geworden, omdat er meer vraag naar is.'
Hoe kijk jij naar de huidige grondstoffenrally?
"Ik verwacht dat de rally nog wel even doorzet. De prijzen van alle soorten tarwe zijn hard gestegen en dat geldt ook zo voor de biologische varianten. Ook eiwitten worden duurder, met name tarwegluten. Dit is een gevolg van de hoge prijzen op de Matif in Parijs. Kikkererwten en gele erwten zijn duur, omdat er veel vraag is. Dus gaat de prijs omhoog, net zoals bij sojabonen. De beschikbaarheid van grondstoffen is wel problematisch. Tarwegluten zijn onder meer lastiger te verkrijgen. Iedereen zoekt naar alternatieven, maar die zijn niet altijd voorradig. Tarwezetmeel is bijvoorbeeld zo goed als uitverkocht."
"De hamvraag in de grondstoffenrally: wat zit er achter? Veel speculatie en (on)beschikbaarheden drijven de prijs op. De coronapandemie is hier deels de oorzaak van. Ook is er een grotere vraag naar grondstoffen vanuit China. Er zijn altijd speculaties geweest, maar nu is het extremer. Ik ken partijen in Oost-Duitsland die hun graan vasthouden tot maart 2022. De Europese Unie verkoopt meer aan China. Maar wanneer gaat Europa collectief zeggen: we verkopen niet meer? Een exportquotum kan een idee zijn. Als de prijzen zo hard blijven stijgen, dan gaat de consument het komend jaar ook merken in de winkel."
Wat zijn de logistieke uitdagingen voor jullie?
"Wij doen geen handel in commodities en werken niet buiten de Europese Unie, dus wij ervaren niet zoveel problemen. Vooralsnog lukt het met onze leveringen via vrachtwagens. We handelen vooral in speciale grondstoffen en dat gaat grotendeels via zakgoed en big bags; dat gaat prima want daar komt geen container aan te pas. We hebben nooit de behoefte gehad om buiten deze zone te werken."
Hoe werkt Multiflour mee aan de eiwittransitie?
"Wij zijn tien jaar geleden begonnen in de markt voor spelt en aanverwante granen. Als tweede tak van sport hebben we onze focus op de eiwittransitie gelegd. We werken met peulvruchten en reststromen uit de plantaardige oliemolen-industrie, zoals koolzaad, zonnebloemen en pompoenpiteiwit. Van de eiwitrijke peulvruchten maken we een getextureerd product (TVP), dat door de industrie wordt gebruikt als vleesvervanger. Onze grondstoffen zijn clean label en hebben een lage CO2-footprint. Dit doordat onze keten lokaal is opgezet. Van de boer tot aan de consument hebben wij korte lijnen."
"De hoofdmoot van onze markt is de Benelux. Verder doen we zaken met Scandinavië, Engeland en Spanje. Ook werken we samen met MPF GmbH en MPF Benelux. In deze driehoek hebben we de FabaTex®60 ontwikkeld, plus een concept voor de markt waarbij eenvoudig een vegan product gemaakt kan worden. Een chefkok uit België is twee jaar lang bezig geweest met de doorontwikkeling van dit product. Veldbonen hebben bijna altijd een bijsmaak, maar die hebben wij kunnen elimineren met een clean label-toepassing."
Hebben jullie ook last van de hoge energieprijzen?
"Onze partners ondervinden hinder van de hogere energieprijzen en die worden grotendeels doorberekend. De extruders gebruiken veel energie en dat resulteert uiteindelijk in een hogere kostprijs voor de getextureerde producten."
Wat drijft jou om in de foodsector te werken?
"Voeding is 60% van wie je bent. Ik wil hier graag een gezonde rol in spelen. Ik kom zelf uit de landbouw en ben opgeschoven naar de orthomoleculaire voedingsleer en foodbusiness. Ik ontdek graag nieuwe dingen. Interessant is om een balans te vinden tussen innovaties en geld verdienen. Innovatie is oneindig. Het is jammer dat door de coronacrisis veel innovaties stilliggen, omdat er simpelweg minder mankracht is op de R&D-afdelingen. Deze afdelingen zijn ook druk om alternatieve grondstoffen in te zetten als de beschikbaarheid het laat af weten."
Wat is de grootste uitdaging binnen de foodbusiness voor jou op dit moment?
"De markt loopt vol in productiecapaciteit. Er worden meer veganproducten gevraagd en de fabrieken kunnen deze vraag niet aan. Daar liggen voor ons ook nog uitdagingen. Hoe managen wij de vraag, dat is mijn werk. Met meer of minder mensen en met welke grondstoffen? Het zoeken naar 'nieuwe' grondstoffen is iets wat als een rode draad door ons bedrijf loopt en wat een leuke uitdaging is."
Wat is jouw grootste passie of hobby naast je baan?
"Ik houd van mountainbiken en hardlopen. Dat kan prima hier in Didam en in het mooie Montferland."