Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Franse tarwe-export naar laagste niveau in 30 jaar

Vandaag 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

De Europese tarwe-export loopt niet erg dit seizoen. FranceAgriMer rekent op de kleinste export in bijna dertig jaar. Verder zorgen de weerberichten voor leven op de granenmarkt. In het Zwarte Zeegebied is het warmer dan gemiddeld, terwijl op de zuidelijke prairies van de VS telers zich opmaken voor een koud weekend.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3 lager op €228,25 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,1% hoger op $5.47 per bushel. Maïs zette een overtuigendere stap omhoog met een stijging van 0,9% naar $4.78¾ per bushel. Soja leverde in tegenstelling tot de granen wat in op de beurs in Chicago. Het maartcontract sloot 0,5% lager op $10.42¾ per bushel.

FranceAgriMer houdt de exportverwachting voor Franse tarwe naar landen buiten de EU deze maand gelijk aan de voorspelling van december. Het bureau dat onder het Franse ministerie van Landbouw valt, rekent met een export dit seizoen van 3,5 miljoen ton. Dat is 66% minder dan afgelopen seizoen en dat is de kleinste export sinds in elk geval 1996/97. Vorige maand schreef de FranceAgriMer dat de export op het laagste niveau sinds 2000/01 zit.

Combinatie van factoren
De matige export dit seizoen komt volgens FranceAgriMer door tegenvallende vraag uit Algerije en China. Door diplomatieke spanningen tussen Parijs en Algiers is er dit seizoen geen Franse tarwe naar Algerije gegaan. China koopt dit seizoen ook een stuk minder tarwe in Frankrijk. De matige tot slechte tarweoogst in Frankrijk speelt ook een rol bij de matige export evenals de stevige concurrentie van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zeegebied volgens FranceAgriMer. Oekraïne exporteerde tot 15 januari 23,6 miljoen ton graan tegen 20,6 miljoen ton vorig seizoen, zo maakte het Oekraïense ministerie van Landbouw gisteren bekend.

De exportverwachting voor gerst is met 200.000 verlaagd tot 1,9 miljoen ton door France AgriMer. Dat is de helft van wat er vorig jaar werd uitgevoerd voornamelijk door tegenvallende vraag uit China. De voorraad maïs is naar boven bijgesteld. De dienst heeft de voorraad verhoogd van 2,7 miljoen ton in december naar 2,8 miljoen ton deze maand. Dat is de grootste voorraad in tien jaar.

Altijd wat met het weer
De weerberichten geven wat tegenstrijdige signalen af. Voor het Zwarte Zeegebied wordt relatief zacht weer voor de tijd van het jaar voorspeld. Wat verder naar het noorden in een band van Wit-Rusland tot aan de noordelijke Kaukasus is het wel kouder, maar daar is het koufront voorafgegaan door sneeuw. De kans op uitwinteren is daardoor klein volgens experts. In de VS nemen de zorgen over uitwinteren van tarwe toe. In delen van Oklahoma, Kansas en Texas wordt tot 7 graden vorst voorspeld komend weekend. De kans op neerslag wordt door de Amerikaanse weerdienst geschat op 30% tot 50%. Kans op vorstschade is reëel op plekken waar geen sneeuw valt volgens lokale bronnen.

Soja stond afgelopen handelssessie wat onder druk door de goede oogstprognoses voor Brazilië. Ook voor de komende week verwachten de meteorologen voldoende regen om de gewassen in het noordelijke en centrale deel van Brazilië aan de groei te houden. In het zuidelijke deel, waar het droog is, neemt de kans op regen ook toe. Nadeel van het wisselvallige weertype is alleen wel dat de oogst van de vroege soja in een trager tempo gaat. Dat zorgt samen met het warme droge weer in Argentinië dat de ruimte naar beneden voor soja toch wat beperkt blijft volgens verschillende analisten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden