Flitsbezorgers in Amsterdam kunnen geen gebruik meer maken van zogenaamde dark stores – ofwel minimagazijnen – in woonwijken. Dat laat de gemeente Amsterdam weten aan het Financieele Dagblad. De magazijnen zorgen voor te veel overlast voor buurtbewoners.
Amsterdam gaat de zogenaamde dark stores (oftewel de minimagazijnen) van flitsbezorgers weren uit woonwijken in de stad. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag (dinsdag 14 december). Deze magazijnen zouden een bron van overlast zijn voor buurtbewoners. Naar verluidt zijn er zo'n dertig dark stores in de stad, onder meer van Gorillas, Zapp, Getir en Flink. Een gemeentebestuurder laat aan het FD weten dat het eerste magazijn deze week een brief op de mat krijgt. Volgens de bestuurder is het doel dat deze dark stores verhuizen naar bijvoorbeeld industrieterreinen.
Niet alleen de gemeente Amsterdam worstelt met de opkomst van de zogenaamde flitsbezorgers, zo meldt het FD. Meerdere wethouders geven bij de krant aan dat de huidige wetgeving geen houvast geeft op dit thema. "Ze kunnen zich immers in een bedrijfspand vestigen en een mobiliteitsplan inleveren." Om sluitingen in de toekomst gemakkelijker te maken, werkt de gemeente Amsterdam daarom een zogeheten 'afwegingskader' uit. Daarin staat of een flitsbezorger wel of niet moet vertrekken naar een andere locatie. Deze richtlijn moet in het eerste kwartaal van komend jaar af zijn.
In Amsterdam-West zijn de problemen – met zo'n negen dark stores – echter zo groot, dat niet gewacht wordt op dit kader. Hier wordt per direct gestart met het versturen van de brieven. Daarin staat dat het bedrijf in strijd is met het huidige bestemmingsplan. Omdat flitsbezorgers nieuw zijn, staan ze niet op de lijst met toegestane bedrijfsactiviteiten. Dat betekent dat ze in strijd zijn met het bestaande plan, meldt het FD.
Voor de flitsbezorgers is het bovenstaande slecht nieuws. Zij hebben vaak maar één doel: bezorging binnen tien minuten. Als er geen magazijnen meer in de woonwijken aanwezig zijn, dan lijkt die doelstelling onhaalbaar. Welke gevolgen dat heeft voor de miljarden die de bedrijven ophalen in financieringsronden, wordt afwachten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.