Shutterstock

Nieuws Vrijhandelsverdrag

Britse foodsector profiteert van deal met Australië

20 December 2021 - Kimberly Bakker

Het Verenigd Koninkrijk heeft de eerste handelsdeal na de Brexit binnen. Donderdag 16 december zijn handtekeningen gezet onder een vrijhandelsovereenkomst met Australië. Voedingsmiddelen uit het Verenigd Koninkrijk mogen daardoor tariefvrij richting down under worden verscheept. De tariefvrije importquota voor Australische producten wordt tegelijkertijd verhoogd.

Het Verenigd Koninkrijk heeft 16 december een vrijhandelsovereenkomst met Australië gesloten. Daardoor kan 35.000 ton rundvlees en 25.000 ton schapenvlees uit Australië tegen een lagere invoerwaarde het land in. Over een periode van tien jaar wordt dat uitgebreid naar 110.000 ton rundvlees en 75.000 ton schapenvlees. Alles boven die hoeveelheden valt onder de Most Favored Nation (MFN)-tarieven. Over vijftien jaar komt de deal uit op 170.000 ton rundvlees en 125.000 ton schapenvlees. Alles daarboven krijgt een tarief van 20%.

Tegelijkertijd kunnen alle voedingsmiddelen vanuit het Verenigd Koninkrijk tariefvrij richting Australië worden verscheept. Opvallend daarbij is dat de zogenaamde 'oorsprongsregels' flexibeler zijn dan in het verleden. Koekjes gemaakt van geïmporteerd meel en/of suiker komen zodoende alsnog in aanmerking voor tariefvrije toegang. De deal is belangrijk voor Britse voedingsmiddelenproducenten, omdat het een toegangspoort creëert om deel te nemen aan het Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP). Die overeenkomst is gesloten tussen: Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore, Vietnam en de Verenigde Staten.

Voedingsmiddelenproducenten uit het Verenigd Koninkrijk krijgen zodoende toegang tot snelgroeiende middenklassen, stellen analisten. "Over tien jaar zal tweederde van de Aziatische consumenten zich in de middenklasse bevinden. Dat stimuleert de vraag naar hoogwaardige producten als zuivel en vlees."

Wisselende reacties
De reacties vanuit de voedingsmiddelenindustrie zijn wisselend. Vanuit de Food and Drink Federation is positief gereageerd. "Het Verenigd Koninkrijk en Australië zijn belangrijke partners als het gaat om voedsel en dranken. Afgelopen jaar kwam de handelswaarde boven de £800 miljoen uit", meldt Dominic Goudie in een gesprek met FoodManufacture. "De afschaffing van alle tarieven op voedingsmiddelen die naar Australië worden geëxporteerd, is goed nieuws voor onze voedingsmiddelenproducenten." Daarentegen is de National Farmers Union (NFU) een stuk minder enthousiast. Zij vinden de deal 'eenzijdig'. Het duurt volgens hen te lang voordat zuivel, suiker, rundvlees en lamsvlees volledig vrij verhandeld kunnen worden tussen de twee landen.

Volgens het ministerie van Internationale Handel zal de overeenkomst £10,4 miljard vrijmaken voor extra handel, het stimuleren van de Britse economie en het verhogen van de lonen in het Verenigd Koninkrijk. Overigens duurt het nog even voordat de vrijhandelsovereenkomst van kracht is. Er moeten nog onderzoeken plaatsvinden en ook moet het parlementaire proces nog doorlopen worden. Analisten verwachten daardoor dat de overeenkomst niet voor de tweede helft van 2023 in werking treedt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden