Shutterstock

Nieuws CBS

Sterk economisch herstel in 2021, maar grijze wolk blijft

15 Februari 2022 - Redactie Foodbusiness

De economie is vorig jaar met 4,8% gegroeid, blijkt uit de eerste berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is voldoende om de krimp van 2020 goed te maken. Landbouw, bosbouw en visserij groeide 0,8% ten opzichte van 2020 en 1,2% als vergeleken wordt met 2019. Ondanks het sterke herstel en de krapte op de arbeidsmarkt, hangt er wel een grijze wolk boven de Nederlandse economie, aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Er was sprake van een sterk herstel, maar in het vierde kwartaal vertraagde de groei vergeleken met de twee kwartalen hiervoor. Het bruto binnenlands product (bbp) groeide in het vierde kwartaal met 0,9% ten opzichte van het derde kwartaal. In het tweede kwartaal groeide de economie met 3,8% en in het derde kwartaal 2,1%. Dat de economie minder hard groeide, komt vooral door de lockdown medio december. Dat de economie groeide, is met name te danken aan een stijging van de investeringen en het handelssaldo. Ook de overheidsconsumptie nam toe.

De economische groei in de landen om ons heen was gemiddeld 5%. Van Mulligen stelt dat het lijkt alsof ons groeipercentage in vergelijking tot andere landen teleurstellend is, maar klopt dat niet helemaal. "In 2020 zijn wij minder hard gekrompen dan de andere landen. Nederland zat al in het derde kwartaal op pre-coronaniveau." De economie van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk heeft zich nog niet hersteld.

Landbouw groeit licht
De productie van de industrie lag op recordniveau. De toegevoegde waarde groeide met 7,2% (+4,5% ten opzichte van 2019). Met name de machine-, de metaal- en de chemische industrie droegen hieraan bij. De bouw boekte een groei van 2,4% (+1,5% ten opzichte van 2019). De toegevoegde waarde van de landbouwsector steeg in 2021 ten opzichte van zowel 2020 als 2019. Landbouw, bosbouw en visserij groeide 0,8% ten opzichte van 2020 en 1,2% als vergeleken wordt met het pre-coronajaar 2019. In het vierde kwartaal was sprake van een bescheiden krimp van 0,4% ten opzichte van het derde kwartaal, licht Van Mulligen toe aan Boerenbusiness.

De afgenomen vraag vanuit China naar vleesproducten speelt daarbij een rol. Landbouw is verder minder conjunctuurgevoelig dan andere sectoren, maar heeft wel te kampen met inflatie door de hogere energieprijzen, geeft de hoofdeconoom aan. Eerder werd groente en fruit al duurder, in de inflatiecijfers over januari is ook te zien dat brood en zuivelproducten als kaas en kwark duurder worden.

In december hebben consumenten 4,5% meer besteed dan in december 2020, meldt het statistiekbureau. Ze gaven vooral meer uit aan diensten en duurzame goederen. In vergelijking tot december 2019 besteedden de consumenten 7,7% minder in december 2021. In november werd er meer geconsumeerd dan twee jaar eerder.

Arbeidsmarkt nog krapper
De arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal nog krapper geworden. Het aantal vacatures steeg met 16.000 en was nog nooit zo groot. Het aantal werklozen daalde met 29.000. Er kwamen 44.000 nieuwe banen bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tegenover de 387.000 vacatures stonden 370.000 werklozen, wat neerkomt op 105 vacatures per 100 werklozen. In het derde kwartaal van 2021 waren dat er nog 93 per 100.

De coronapandemie zorgt voor ondernemers nog steeds voor zorgen over hun bedrijfsvoering. Ook de inflatie is een zorg voor ondernemers en consumenten. Peter Hein van Mulligen: "Economisch lijkt het er allemaal goed voor te staan met een groei van bijna 5%; een toenemende krapte op de arbeidsmarkt waardoor het voor mensen toch ook steeds makkelijker wordt om een baan te vinden. Maar toch hangt er nog steeds een zekere grijze wolk boven de Nederlandse economie die ervoor zorgt dat die zorgen over het herstel nog steeds niet helemaal weg zijn."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden