De omzet van de horecasector in Nederland daalde in het vierde kwartaal met 18,5%, in vergelijking tot één kwartaal eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wordt het afgelopen jaar vergeleken met het tijdperk voor de coronapandemie, dan is een omzetdaling van maar liefst 25% zichtbaar. Daarmee is de horeca een van de zwaarst getroffen sectoren, meldt het statistiekbureau.
De omzetdaling van 18,5% in het vierde kwartaal wordt vooral veroorzaakt door een aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Dit was een flinke tegenvaller voor veel horecabedrijven, want in het derde kwartaal leefde de sector na versoepelingen nog flink op. Goed nieuws is wel dat de omzet van de horecasector over heel het jaar met 13,5% is gestegen, ten opzichte van het jaar 2020, zo blijkt uit de gegevens van het CBS. Daarmee ligt de omzet overigens nog wel 25% lager dan voor de coronacrisis.
Hotels verste verwijderd van pre-coronaniveau
Hotels realiseerden afgelopen jaar een omzetgroei van 5,6%, al was er volgens de statistiekdienst van écht herstel geen sprake. De branche is dan ook het verste verwijderd van het pre-coronaniveau; ten opzichte van twee jaar terug lag de omzet nog bijna de helft lager. De overige logiesverstrekkers deden het beter. Afgelopen jaar werd een omzetgroei van 22,9% gerealiseerd, ondersteunend door extra veel vakanties in eigen land en de hogere prijzen. Alle logiesverstrekkers samen realiseerden in het vierde kwartaal wel een omzetdaling, van 15,9%.
De omzet van eet- en drinkgelegenheden groeide afgelopen jaar met 13,9%. Maar ten opzichte van het pre-coronatijdperk is nog een daling van 22,2% zichtbaar. Fastfoodketens lijken het minste last te hebben gehad van de coronapandemie. De omzet van deze bedrijven lag 18% boven het niveau van 2020 en 1,7% boven het niveau van voor de coronacrisis. Restaurants, cafés en catering behaalden afgelopen jaar een omzetgroei van respectievelijk 15%, 3,3% en 13,7%. In het vierde kwartaal werd in de gehele branche wel 19,3% minder omgezet. Kortom: ook hier speelt het derde kwartaal een grote rol in de totale omzet.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.