De vele prijsstijgingen zijn voor de voedingsmiddelenindustrie op dit moment een grotere uitdaging dan de beschikbaarheid van grondstoffen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Knelpuntenanalyse conflict Oekraïne' van Wageningen Economic Research, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De problemen zijn het grootste bij bakkerijen. In het verleden vormde energie namelijk een klein deel van de kostprijs, inmiddels is dat qua percentage vergelijkbaar met het aandeel van bloem.
Bakkerijen lijken op dit moment het meeste te lijden onder de oorlog in Oekraïne, zo valt op te maken uit het rapport van Wageningen Economic Research. Elektriciteit, gas en brandstoftoeslagen spelen vandaag de dag een grote rol in de kostprijs. Qua percentage is energie inmiddels vergelijkbaar met het aandeel van bloem. Ook de zuivelindustrie, meelindustrie en de overige aardappelverwerking zijn grootverbruikers van energie en dus onderhevig aan prijsstijgingen op het moment. En ook voor glastuinbouwbedrijven zijn hoge energiekosten een probleem. "In sommige gevallen is sprake van een urgente bedreiging voor de continuïteit", schrijven de onderzoekers.
Energie- en brandstofprijzen hebben eveneens effect op de visserijsector. De kosten voor productie van verse vis stijgen hierdoor fors. Tegelijkertijd zorgen de hoge prijzen kunstmest er enerzijds voor dat de productiekosten nóg verder stijgen en anderzijds kan het leiden tot lagere opbrengsten in oogstseizoen 2022/2023. En hoewel de retail niet onwelwillend tegenover prijsverhogingen staat, is de vraag hoe de meerkosten doorberekend worden binnen de keten. Een vraag waar nog steeds geen goed antwoord op lijkt te zijn.
Aanvoerproblemen spelen minder grote rol
Volgens de onderzoekers vormen de kostprijsstijgingen een grotere uitdaging dan de beschikbaarheid van grondstoffen. Aanvoerproblemen zijn er namelijk nauwelijks, schrijven zij. Bakkers importeren niet veel uit Oekraïne en ook varkensvlees komt niet uit die landen. Zuivelproducten worden al veel langer niet geïmporteerd of geëxporteerd naar het oosten van Europa. De enige grondstof waar wel degelijk problemen mee zijn in de aanvoer, is zonnebloemolie. Zo stellen de onderzoekers. "Er moet gezocht worden naar alternatieve leveranciers of alternatieve oliebronnen. Maar in alle gevallen zal de kostprijs stijgen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.