Jonathan Weiss / Shutterstock.com

Analyse ADM

Grondstofgigant ADM zet in op plantaardige eiwitten

14 April 2022 - Redactie Foodbusiness

Archers Daniels Midland meldt extra te gaan investeren in productiecapaciteit van plantaardige eiwitten. Het bedrijf wil inspelen op de vraag naar alternatieven voor dierlijke eiwitten. De sterke financiële resultaten bieden ruimschoots mogelijkheid om te investeren in markten waar hogere marges lonken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het grondstoffenbedrijf deed vorig jaar ook al een grote investering in de Europese Unie door Sojaprotein over te nemen. Dat bedrijf is één van de grootste aanbieders van non-GMO sojaproteïne geschikt voor menselijke consumptie. De nu aangekondigde investering richt zich op uitbreiding van de productie in Decatur in de Amerikaanse staat Illinois. Ook opent het in dezelfde plaats een Protein Innovation Center.

Plantaardige alternatieven groeimarkt
Het bedrijf schrijft dat de trends op het gebied van voedselveiligheid en duurzaamheid leiden tot structurele veranderingen voor de voedingsindustrie. De groeiende vraag naar plantaardige alternatieven is één van de bijbehorende trends. Zo denkt ADM dat de verkoop van vlees- en melkalternatieven jaarlijks met 14% groeit. De markt bereikt zodoende in 2030 een omvang van $125 miljard. ADM boekte tot nu toe al sterkere cijfers in dit segment en ziet de markt voor plantaardige eiwitten daarom als een belangrijke pijler in de groeistrategie van het bedrijf.

Het bedrijf handelt van oorsprong in een breed portfolio aan grondstoffen, waaronder granen en oliehoudende zaden. Deels worden producten (zoals bonen en zaden) verwerkt tot bijvoorbeeld oliën. ADM profiteerde vorig jaar ook al sterk van de wereldwijde vraag naar dergelijke grondstoffen. Toch zijn de winstmarges in die handel relatief laag. Het zal een van de redenen zijn waarom het bedrijf investeert in de productie van vervangers van dierlijke eiwitten. De operationele marges voor dergelijke producten liggen bij een nadere blik op het jaarverslag immers flink hoger.

Marges in traditionele business kleiner
Het concern boekte afgelopen jaar een omzet van $85 miljard. De handel in en het bewerken van grondstoffen was goed voor een omzet van circa $67 miljard. Hoewel de omzet in dit segment $17 miljard aandikte, was dit vooral een gevolg van hogere prijzen. Activiteiten die zich richten op de productie van humane voedingsbestanddelen bedroeg $3,2 miljard, ten opzichte van $2,8 miljard één jaar eerder.

De gerealiseerde bijdragen van verschillende takken aan het operationeel resultaat laten echter zien hoe groot de margeverschillen zijn. De human nutrition-tak, waar de productie van eiwitalternatieven onder valt, voegde $540 miljoen aan operationele winst toe (een marge van 17%) en de tak grondstoffen was goed voor $2,8 miljard (een marge van 4%).

De winst voor belasting bedroeg ruim $3,3 miljard. Eén jaar eerder werd ook al een resultaat van $1,9 miljard geboekt. Het biedt het handelsconcern een goede uitgangspositie om de activiteiten gericht op toekomstbestendige verdienmodellen met overnames flink uit te breiden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden