Shutterstock

Nieuws Financieel

Meer zakelijke wanbetalers in Azië, ook in food

28 Juni 2022 - Max van der Heijden

Het aantal zakelijke wanbetalingen in Azië is dit jaar met 60% gestegen in vergelijking met 2021, dat staat in de jaarlijkse betalingsbarometer van kredietverzekeraar Atradius. Hierbij is in Taiwan, Indonesië, Singapore en Vietnam ook specifiek gekeken naar de agrifoodsector. En ook daarin valt het betaalgedrag niet mee.

Voor het onderzoek heeft Atradius bedrijven in zeven Aziatische markten ondervraagd. China, Hongkong, India, Taiwan, Indonesië, Singapore, en Vietnam. Voor die laatste vier landen geldt dat er specifiek onderzoek is gedaan naar wanbetalingen in de agrofoodindustrie in die landen. Alle landen maken zich veel zorgen over wanbetalingen, die zijn vooral door de uiterst onzekere economische omstandigheden flink hoger dan een jaar geleden. Over het algemeen wordt 50% van de uitstaande facturen te laat betaald. Het probleem is nog groter bij langdurig onbetaalde handelsschulden. Dat zijn de openstaande facturen die niet binnen negentig dagen betaald worden en dus als oninbaar kunnen worden beschouwd. 

Verenigde Arabische Emiraten
In de Verenigde Arabische Emiraten werd 50% van alle aankopen in de agrifoodindustrie op factuur gedaan. Van deze facturen is 58% niet op tijd voldaan. Een flinke stijging in vergelijking met een jaar geleden, toen slechts 31% van de facturen niet op tijd werd betaald. Maar liefst 7% van alle facturen moet als oninbaar worden afgeschreven. Het duurt gemiddeld 96 dagen voordat een betaling is voldaan, vergeleken met 81 dagen in 2021. Het venster waarbinnen dat moet gebeuren is gemiddeld 56 dagen, een week langer dan de 49 dagen die daar een jaar geleden voor stond. 

Vietnam en Singapore
In Vietnam ontbreekt de data om een vergelijking met vorig jaar te maken. Daar werd 48% van de aankopen in de agrifoodindustrie op factuur gedaan. 46% van alle facturen werd in Vietnam te laat betaald. Zo'n 7% moet als oninbaar worden beschouwd. De betaaltermijn op de factuur is gemiddeld 27 dagen. Voordat het geld binnenkomt duurt het vaak 43 dagen. 

In Singapore werden dit jaar minder betalingen in de agrifoodindustrie op factuur gedaan. Dit jaar waren het er 50% vorig jaar nog 57%. Ook het aantal te laat betaalde facturen daalde, zij het gering. Dit jaar werden 44% van de facturen niet betaald, versus 45% een jaar geleden. Opvallend is dat het aantal facturen dat als oninbaar moet worden beschouwd flink is gestegen: van 4% in 2021 naar 11% in 2022. Het duurde gemiddeld 58 dagen voordat bedrijven in Singapore hun geld ontvingen, een jaar geleden was dat nog 64 dagen. De termijn die daar voor staat is 39 dagen. 

Indonesië
Ook in Indonesië is een dalende trend zichtbaar. Daar daalde het aantal aankopen op factuur naar 44% versus 47%. Ook het aantal late betalingen daalde van 52% naar 49%. Wel steeg hier ook het aantal facturen dat als oninbaar mag worden beschouwd van 6% naar 9%. Tevens duurde het langer voordat bedrijven hun geld kregen. Tachtig dagen in 2022, waar dat er nog 67 dagen waren een jaar eerder. De betalingstermijn was met 54 dagen, twee weken langer dan de veertig dagen in 2021.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Opinie Han de Jong

Inflatie eurozone voor het eerst in drie jaar onder doel

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Opinie Han de Jong

Huren, inflatie en de gevolgen voor de rente

Nieuws Financieel

Brood, granen en vlees even duur als jaar eerder

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden