Shutterstock

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Zaterdag 15:29 uur - Edin Mujagic

Voor de tweede keer dit jaar besloot de Europese Centrale Bank (ECB) om haar rentes te verlagen. De belangrijkste rente komt daardoor uit op 3,5%. Waar gaat dit uiteindelijk toe leiden in het renteverloop de komende maanden?

De ECB besloot over te gaan tot de tweede renteverlaging dit jaar, omdat de inflatie verder is gedaald (naar 2,2% in augustus). Daarbij heeft de bank er meer vertrouwen in gekregen dat de geldontwaarding in 2025 naar het streefpercentage van 2% zakt. Bovendien zijn de zorgen over de economische ontwikkeling in de komende kwartalen toegenomen, mede doordat de Duitse economie haar draai maar niet kan vinden. De Duitse economie is goed voor ongeveer een kwart van de totale economie van de eurozone. Ook in sommige andere landen, waaronder Italië, de op twee na grootste economie van de muntunie, draaien de economische radertjes niet bepaald soepel.

Verschillende paden bewandelen
De koers van de ECB voor de komende tijd is echter minder duidelijk dan de koers van de Amerikaanse centrale bank Fed in de VS. Die bank maakt zich op aan een reeks renteverlagingen te beginnen. Dat de twee zusterinstellingen verschillende paden bewandelen, hoeft overigens niemand te verbazen. De economische situatie aan de andere kant van de oceaan is anders dan in de eurozone. In de VS vertragen de economische motoren zodanig dat er vrees is ontstaan voor een recessie.

De inflatie in de VS lijkt wel meer onder controle dan in de eurozone, wellicht doordat de Fed eerder dan de ECB in actie kwam tegen hoge inflatie en in die strijd de rente aanmerkelijk verder had opgekrikt dan de ECB. Die zaken zorgen er nu voor dat de Fed aanmerkelijk meer ruimte heeft geld lenen goedkoper te maken dan haar Europese zusterinstelling. Op de financiële markten verwachten beleggers dat de Fed de rente tussen nu en de feestdagen met een vol procentpunt verlaagt, gevolgd door een serie renteverlagingen in 2025.

Minder stappen naar beneden
Voor de ECB ziet zij aanmerkelijk minder stappen naar beneden in de rentesfeer. De renteverlaging van de ECB van gisteren komt nadat de bank de leentarieven vorige keer ongemoeid liet. De volgende rentevergadering volgt redelijk snel, namelijk over iets meer dan een maand vanaf nu. Doordat de ECB niet heel veel nieuwe info over het reilen en zeilen van de economie van de muntunie krijgt, lijkt het erop dat de bank voorlopig een soort rentedans danst waarbij ze telkens na een renteverlaging een pauze inlast. Dat houdt in dat de rente dit jaar nog een keer omlaag laat gaan in december.

Edin Mujagic

Edin Mujagić is econoom en beheerder bij Beleggingsfonds Hoofbosch. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ontwikkelingen in rente en inflatie. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Reageer op deze opinie

Om te reageren op deze opinie moet u ingelogd zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Opinie Han de Jong

Huren, inflatie en de gevolgen voor de rente

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden