De voedselprijzen lagen in juni 11,1% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook is de inflatie hoger dan in mei. Daarmee is voedsel een belangrijke drijfveer voor de algemeen hogere prijzen voor consumentengoederen en -diensten. Die waren in juni 8,6% hoger dan een jaar eerder. Wel ligt de inflatie iets lager dan in mei, toen bedroeg die 8,8%.
Vooral de prijsontwikkelingen van zuivel en vlees hadden een verhogend effect op de inflatie. Ook de meeste andere producten, zoals graanproducten, groente, vis, fruit, oliën en vetten zijn duurder geworden. Sinds september 2021 zijn voedingsmiddelen elke maand in prijs gestegen. .
Energie en brandstof
De inflatie van motorbrandstoffen groeide van 27,3% in mei naar 34,8% in juni. De prijs van diesel steeg van €1,99 naar €2,19. Ook Euro 95 werd duurder. Nog nooit waren de gemiddelde prijzen aan de pomp zo hoog dan in de afgelopen maand. De prijsstijging op jaarbasis van energie was in juni minder groot dan in mei. Hierdoor daalde de inflatie. In juni was energie 84% duurder dan een jaar eerder, in mei was dit nog 105%
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.