De eerste Cheddar is deze week van de band gelopen in de nieuwe, hoogmoderne kaasfabriek van E-Piim, Royal A-ware en Interfood in Estland. De fabriek komt geleidelijk verder op stoom, maar de eerste stap is gezet, aldus directeur Randel Veerits. Ook al het benodigde personeel is nog niet vol in dienst.
In 2021 hebben E-Piim, Royal A-ware en Interfood Group de krachten gebundeld voor de oprichting van deze zuivelfabriek, die de modernste is van het land. A-ware begeleidde de bouw van de fabriek en is verantwoordelijk voor de verkoop van de kaas uit deze fabriek, Interfood Group voor de verkoop van weipoeder en boter. Deze fabriek biedt werkgelegenheid aan zo'n honderd medewerkers, maar de werving en opleiding van vakbekwame medewerkers is nog in volle gang.
Jaanus Murakas, voorzitter Raad van Bestuur van E-Piim: "We hebben een lange weg afgelegd en alle medewerkers bij E-Piim zijn erg blij dat we nu de eerste kaas hebben gemaakt. Het gehele traject dat hieraan vooraf ging verliep niet zonder slag of stoot, maar is over het algemeen zonder grote problemen verlopen."
Randel Veerits, fabrieksdirecteur: "Ik ben erg blij met de vakkundige medewerkers die we tot op heden hebben gevonden voor ons team. Momenteel hebben we de helft van het aantal benodigde vakmensen kunnen werven, de andere helft volgt in het laatste kwartaal van 2023 en het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Er is nog veel werk te doen in de fabriek, stap voor stap gaan we beginnen met het vergroten van de capaciteit, waarbij we in eerste instantie in één ploeg starten en dit uitbreiden naar vier ploegen volgend jaar, waarbij we 24 uur per dag operationeel zijn."