Brookgardener / Shutterstock.com

Nieuws Ondernemen

Arla haalt beter resultaat uit minder omzet

28 Augustus 2024 - Klaas van der Horst

Zuivelconcern Arla heeft een gemengd eerste halfjaar van 2024 achter de rug. De winst was hoger, maar de omzet pakte een half miljard lager uit dan in de eerste helft van 2023. Arla kon ook een hogere voorschotprijs aan de lede uitkeren dan in de eerste helft van 2023, maar het totaal aan melkgelden (de prestatieprijs) was ondertussen lager.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de tweede helft van het lopende jaar is Arla optimistisch, maar ook voorzichtig gestemd. De vraag naar melkproducten trekt aan, terwijl de beschikbaarheid kleiner is. Dat moet hogere melkprijzen opleveren, maar het is wel spannend of de consument de hogere prijzen voor melk, yoghurts, kaas en boter accepteert. 

Voor leden van Arla was het goed om te zien dat de voorschotprijs in de eerste helft van 2024 in ieder geval met ruim €5,00 per 100 kilo aantrok tot €45,00 (de prijs was €39,90). De omzet daalde wel van €7,1 miljard een jaar eerder naar €6,6 miljard in de eerste helft van 2024. De winst daarentegen steeg van €103 miljoen naar €167 miljoen. 

Mogelijk heeft de hogere winst van Arla mede te maken met de weer gestegen afzet van producten onder merk. Vorig jaar liep de afzet van merkzuivel sterk terug, in de eerste helft van dit jaar registreerde Arla weer 4,1% groei. Afgezien daarvan hielpen ook de in het algemeen hogere zuivelprijzen om de omzet te verhogen. 

De melkaanvoer bleef in de eerste maanden van dit jaar steken op 7 miljard kilo, evenveel als in de eerste helft van 2023. De Arla-leden deden wel hun best om de melk duurzamer te produceren, niet in de laatste plaats omdat dit gewoon extra geld oplevert. De gemiddelde duurzaamheidsscore steeg van 49 punten vorig jaar naar 53 punten tot en met juni. De Nederlandse leden van Arla halen er over augustus gemiddelde €2,00 per 100 kilo extra melkgeld mee binnen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden