Trump presenteerde deze week de handelstarieven die hij invoert voor de verschillende landen. De transportwereld is in onzekerheid wat dat gaat doen met de vraag uit de VS en de rest van de wereld en hoe de handelsbewegingen zullen veranderen. China slaat vandaag terug met een importheffing van 34% op alle goederen uit de VS.
Woensdag 2 april, de door Trump zelfbenoemde 'bevrijdingsdag', legde de Amerikaanse president de wereld importheffingen op van tenminste 10%. Voor de EU kwam het percentage op 20%. Canada en Mexico schitterden door afwezigheid op de lijst van de president. De heffingen van 25% die hij eerder aankondigde voor staal, aluminium en auto's gelden ook voor de twee buurlanden, maar goederen die onder de United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) vallen, blijven uitgezonderd.
China komt er tot nu toe het slechtst af. Het land kreeg al te maken met twee keer 10% aan invoerrechten en sinds woensdag een extra 34%, wat het totaal op 54% brengt. Heffingen die voor specifieke goederen gelden, komen daar zelfs nog bovenop. Het Aziatische land had eerder al tegenheffingen ingesteld op bepaalde producten, maar gaat vandaag over op een algemeen tarief van 34% voor de VS. Ook heeft China meer Amerikaanse bedrijven op de zwarte lijst gezet en worden er extra exportcontroles uitgevoerd. In 2024 importeerde China voor meer dan $143 miljard uit de VS.
Dataplatform Freightos wijst erop dat Trump door te stellen dat concessies van landen ertoe kunnen leiden dat de invoerrechten nog kunnen veranderen, de onzekerheid voor Amerikaanse en buitenlandse importeurs en exporteurs alleen maar groter wordt en het moeilijker wordt om hun handelsstrategieën aan te passen en te anticiperen op de wijzigingen.
Im- en exporteurs in de VS zijn zeer ongelukkig met de handelsoorlog die Trump verder aangewakkerd heeft. Zo is de Amerikaanse zuivelindustrie bang voor zijn exportpositie. "De Amerikaanse zuivelindustrie exporteert jaarlijks meer dan $8 miljard aan hoogwaardige zuivelproducten naar ongeveer 145 landen over de hele wereld. Om aan de groeiende wereldwijde vraag te voldoen, hebben zuivelbedrijven $8 miljard geïnvesteerd in nieuwe verwerkingscapaciteit", verklaart Becky Rasdall Vargas, van de International Dairy Foods Association (Idfa) op hun website. Verder stelt Idfa dat de groei van de industrie afhankelijk is 'van sterke handelsrelaties en toegang tot essentiële ingrediënten, eindproducten, verpakkingen en apparatuur'.
Volgens Zippy Duvall, voorzitter van de American Farm Bureau Federation, zullen de importheffingen nadelige gevolgen hebben voor de Amerikaanse agrarische sector. "Meer dan 20% van het landbouwinkomen komt uit export en boeren zijn afhankelijk van import voor cruciale benodigdheden zoals kunstmest en gespecialiseerde gereedschappen. Heffingen zullen de kosten van cruciale benodigdheden opdrijven en vergeldingstarieven zullen in Amerika geteelde producten wereldwijd duurder maken. De combinatie bedreigt niet alleen de concurrentiekracht van boeren op de korte termijn, maar kan op de lange termijn ook schade veroorzaken door verlies van marktaandeel." De organisatie roept de regering-Trump om handelsgeschillen op te lossen en tarieven te vermijden die telers en veehouders slachtoffer van vergelding maken.
De International Fresh Produce Association (Ifpa) is blij dat verse producten en bloemen onder het USMCA-verdrag vallen, maar 'blijft zich zorgen maken over de bredere toepassing van tarieven op wereldwijde handelspartners en de daaruit voortvloeiende verstoringen van toeleveringsketens, marktstabiliteit en voedselprijzen wereldwijd'. Heffingen ondermijnen de concurrentiepositie van leveranciers, stelt de organisatie in een verklaring. "Wanneer bedrijven marktaandeel verliezen, is het ongelooflijk moeilijk om dat terug te winnen, zo niet onmogelijk."
Vrijstelling kleine pakketjes verdwijnt
Trump heeft ook besloten dat de zogenoemde minimis-vrijstelling (vrijstelling van invoerrechten op pakketjes tot $800) 3 mei echt wordt afgeschaft. Eerder werd dit opgeschort nadat pakketjes zich op bleven stapelen door de plotselinge afschaffing van de vrijstelling.
Containerprijzen voor eerst in 12 weken omhoog
Sinds begin van dit jaar keek de containerindex van Drewry alleen maar omlaag. Deze week is er voor het eerst weer een verhoging van het spottarief. Voor het eerst in twaalf weken stijgt dat, met 2% tot $2.208 per container van 40 voet.
Er zijn maar twee lijnen waarop de containerprijzen stijgen: Shanghai naar LA (+10%) en Shanghai naar New York (+8%). De spottarieven op de andere routes dalen, waarvan Rotterdam naar Shanghai met -7% het meest.