FB TV Edin Mujagić

'Stijgende voedselprijzen bron voor sociale onrust'

6 Mei 2021 - Redactie Foodbusiness

De FAO Food Index is de afgelopen maanden fors gestegen. Deze index, samengesteld uit de grondstofprijzen van vlees, zuivel, granen, suiker en plantaardige oliën, stijgt naar het hoogste niveau in 10 jaar. Edin Mujagić maakt zich zorgen over de oplopende voedselprijzen.

In een interview met Eric de Lijster, hoofdredacteur van Foodbusiness.nl, vertelt Mujagić, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, over de gevolgen die de hogere voedselprijzen kunnen hebben. Daarbij wijst hij naar de Arabische lente zo'n 10 jaar geleden. "Toen ik de stijging van de index zag, dacht ik heel snel aan 2010 toen de mensen in veel landen de straat op gingen. De vonk waren toen de hoge voedselprijzen."

Mujagic wijst daarbij op de huidige coronacrisis, waardoor de economieën in veel landen nog zeer kwetsbaar zijn. "Als de ontwikkeling van de wereldprijzen voor voedselgrondstoffen zo doorgaat, dan sluit ik sociale onlusten de komende maanden en misschien wel jaren niet uit." In het interview legt Mujagic ook verbanden met onder meer carbon credits, inflatie en hogere prijzen voor voedsel in de Nederlandse winkelschappen. 

Plantaardige oliën relatief hoog
De FAO Food Index over april staat op 120,9. Daarmee ligt de index nog maar iets onder het niveau van de jaren 2011 en 2012, toen deze stond op respectievelijk 131,9 en 122,8. Vooral de prijzen van plantaardige oliën zijn in deze periode relatief hoog, gevolgd door granen en zuivel. Ten opzichte van 10 jaar geleden blijven suiker en vlees nog relatief laag in de index staan op respectievelijk 100 en 101,8. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten

FB TV Rente met Edin Mujagić

Lichtpuntje in langjarige rente voor de foodbusiness

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden