Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe en suiker meer onder druk, boterprijs stijgt

30 Oktober 2024 - Alex Jurvillier

De belangrijkste bakkerijgrondstoffen hebben alle drie een daling ondergaan. De noteringen knikken dan wel ieder iets omhoog op het laatste moment.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoeveel ruimte zit er aan de onderkant van de tarwemarkt? Die vraag is na de daling die we vooral vorige week zagen weer wat relevanter geworden. De druk van pas geoogste tarwe die weg moet omdat er geen opslag voor is, was dat seizoen in Europa niet aan de orde, onder meer door tegenvallende opbrengsten. Nederland is natuurlijk maar een kleine speler op de Europese tarwemarkt, maar hier werd 45% minder wintertarwe geoogst, zo blijkt uit de voorlopige oogstprognose van het CBS, om de trend te schetsen.

Exporteurs uit het Zwarte Zeegebied zijn behoorlijk dominant op de tarwemarkt en hebben de afgelopen maanden tegen scherpe prijzen tarwe verkocht. Dat is niet zonder succes geweest als je de exportcijfers van Rusland en Oekraïne ziet. We zitten nog niet op de helft van het verkoopjaar maar beide landen hebben al wel circa de helft van hun beschikbare tarwe uitgevoerd. Het minder dominant worden van de Zwarte Zee-tarwe omdat het aanbod opdroogt zou een prijsopdrijvend effect kunnen hebben. Dat wil overigens niet zeggen dat de tarweprijs zomaar heel hard stijgt. Daarvoor zou er extra vraag moeten zijn. Aan de vraagkant is het nu wat lauwtjes volgens analisten.

Suiker
De suikerprijzen komen meer onder druk te staan. Nieuwe cijfers van het Braziliaanse Unica spelen hier een rol in, daar de Braziliaanse productie in de belangrijkste productieregio toch weer wat herstelde ten opzichte van vorig jaar. Naar verwachting neemt de Indiase productie toe in 2024/25. Ook de Europese suikerbietenopbrengst werd omhoog bijgesteld.

Boter
Het is de vraag naar room die zo goed is, dat de daling van de boterprijs daarmee afgeremd wordt. Sterker nog, de markt buigt weer omhoog. Daarmee is de neerwaartse prijsdruk van de laatste weken afgewend. Daarnaast wordt er relatief goedkope Ierse boter op de markt aangeboden, dankzij een herstelde Ierse melkproductie. Maar desondanks lopen de boterprijzen weer op in een volatiele markt, die zich op een historisch gezien hoog niveau begeeft. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden