De wereldvoedselprijzen stijgen verder in oktober, zo meldt de Wereldvoedselorganisatie. Alleen vlees is goedkoper geworden. De indexen voor zuivel, graan, eetbare oliën en suiker stijgen verder. Dat stuwt de FAO Food Price Index naar het hoogste punt in achttien maanden.
Daarmee komt de index op 127,4 punten in oktober. Eetbare oliën stijgen met 7,3% het hardst in prijs.
Eetbare oliën
De index voor eetbare oliën komt uit op 152,7 punten, 10,4 punten hoger dan in september. Daarmee staat deze index op het hoogste punt in twee jaar. Hogere palm-, soja-, zonnebloem- en raapzaadolie stuwden de index. De palmolieprijzen stegen voornamelijk als gevolg van zorgen over een lager dan verwacht aanbod, aldus FAO. Zonnebloem- en koolzaadolieprijzen stegen ook vanwege een lagere productieverwachting in 2024/25. Sojaolie steeg in prijs als gevolg van een sterke wereldwijde vraag, bij een beperkter aanbod van alternatieve oliën.
Suiker
De suikerprijsindex steeg naar 129,6 punten in oktober, 3,3 punten hoger dan de maand ervoor. FAO geeft aan dat zorgen over de Braziliaanse productie in 2024/25, onder meer door een lange periode van droogte, de prijzen hebben gestuwd. Ook wordt gewezen op de gemiddeld hogere prijzen voor ruwe olie in oktober vergeleken met de maand ervoor, wat ethanolproductie van suikerriet stimuleert. Ook dat zou de suikerprijsindex hebben gestuwd. Anderzijds heeft een zwakkere Braziliaanse real tegenover de Amerikaanse dollar en neerslag in belangrijke productieregio's de stijging beperkt.
Graan
De graanprijsindex steeg naar 114,4 punten in oktober, een stijging van 0,9 punten ten opzichte van september. Die stijging reflecteert volgens FAO voornamelijk zorgen over ongunstige weersomstandigheden, die het zaaien bemoeilijken in onder andere de EU, Rusland en Amerika.
Zuivel
De zuivelprijsindex steeg naar 139,1 punten in oktober, 2,5 punten hoger dan september. De internationale kaasprijzen stegen, net als de wereldboterprijzen. Melkpoeders daalden juist in prijs. Wat het laatste betreft wijst FAO naar een sterkere seizoensgebonden melkproductie in Oceanië en een zwakke wereldwijde importvraag.
Vlees
De vleesprijsindex daalde naar 120,4 punten gemiddeld. Al was de daling minimaal met 0,3%. De internationale varkensvleesprijzen zijn het meest gedaald, mede doordat er meer slachtingen plaatsvonden in West-Europa en de binnen- en buitenlandse vraag lager was. Pluimveeprijzen daalden ook iets als gevolg van grotere exportvoorraden bij grote producenten.