Plukon Food Group

Nieuws Jaarcijfers

Winst Plukon ruim drie keer over de kop

3 Oktober 2023 - Wouter Baan

Kippenslachterij Plukon zag de winst in 2022 hoog oplopen, wat resulteert in een mals dividend voor de aandeelhouders. Ook de omzet nam behoorlijk toe door de flink gestegen pluimveevleesprijzen. Dit blijkt uit het gedeponeerde jaarverslag van moederbedrijf Bankiva bij de Kamer van Koophandel.

Plukon zag de omzet vorig jaar met 27% stijgen tot €2,77 miljard. Hiervan wordt circa 1 miljard in Nederland gerealiseerd. Na belasting resulteert dit in een winst van een slordige €67 miljoen. Dit is een stijging van maar liefst 371% vergeleken met coronajaar 2021 toen de winst juist behoorlijk terugviel. Ondanks de forse winsttoename spreekt het management in het voorwoord van een uitdagend jaar. Door de oorlog in Oekraïne en de vogelgriepuitbraken namen de inkoopprijzen snel toe, maar de hogere kosten konden succesvol verlegd worden naar de afnemers.

Dividend
De aandelen van het moederbedrijf van Plukon zijn in handen van veevoerconcern De Heus, het Duitse investeringsbedrijf EW Group en het management van Plukon. Geen van de partijen heeft hierbij een meerderheidsbelang. Gezamenlijk mogen de aandeelhouders over 2022 een dividend van €50 miljoen verdelen. Daarnaast groeide het toch al sterke eigen vermogen van het bedrijf van €343 miljoen naar ruim €365 miljoen.

Groeistrategie
Het sterke eigen vermogen stelt Plukon al jaren in staat om snel te groeien. In 2022 nam het bedrijf een meerderheidsbelang van 51 procent pluimvee co-productenverwerker Ter Maten uit Bunschoten. Deze deal werd overigens pas in 2023 officieel wereldkundig gemaakt. Het overnamebedrag staat daarom niet in het jaarverslag van 2022 opgetekend. Ook werden deelnemingen volledig ingelijfd, zoals de convenience-activiteiten in Dronten. Ook Plukon Sieradz in Polen werd volledig eigendom werd van moederbedrijf Bankiva. 

CEO-wissel
Verder kondigde CEO Peter Poortinga vorig jaar oktober aan na 22 jaar te gaan vertrekken bij Plukon. Hij intussen opgevolgd door CFO Kees Kraijenoord. Poortinga is na zijn vertrek toegetreden tot de Raad van Commissarissen bij het moederbedrijf.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden