Smithfield gaat wederom afschalen. De grootste varkensslachterij van de Verenigde Staten maakte vorige week bekend het contract met 26 varkenshouderijen in Utah te verbreken. De varkensgrootmacht noemt de moeizame Amerikaanse varkensmarkt als oorzaak.
Het is niet voor het eerst dat Smithfield afschaalt. Eerder dit jaar besloot het bedrijf al 35 varkensbedrijven af te stoten in Missouri en in oktober sloot het bedrijf een productiefaciliteit in North Carolina. Daarnaast nam het Chinese moederbedrijf WH Group de beslissing om aandelen van het bedrijf op de Amerikaanse beurs te verkopen.
Moeizame markt
Sinds eind juni zijn de prijzen op de Amerikaanse varkensmarkt drastisch gedaald. Op 26 juli stond de slachtprijs met $106,56 per CWT op het hoogste punt sinds de zomer van 2022. Op maandag 11 december was de prijs gezakt tot $49,64. Hoewel een daling in deze periode in lijn ligt met een normaal seizoenspatroon, is de teruggang steviger dan andere jaren. Op 12 december 2022 stond de Amerikaanse slachtprijs op $82,32. Ook in relatieve cijfers is de daling steviger dan anders. Vergeleken met de top van de markt was de prijs op 12 december 2022 toen met 38,4% gedaald. Op 11 december 2023 was het verschil met de hoogste notering van het jaar 53,4%.
Niet alleen slachterijen hebben het moeilijk. Ook Amerikaanse varkenshouders maken een zeer moeilijk jaar door. Uit data van Iowa State University blijkt dat varkenshouders dit jaar gemiddeld gezien kunnen rekenen op een verlies van $32 per varken. Mocht er niets fundamenteels in de markt veranderen dan zouden varkenshouders in 2024 wederom een verlies van zo'n $18 kunnen draaien.
Zwakke vraag
Vooral door een zwakke binnenlandse markt maakt de handel op het moment moeizaam, zo is in de Amerikaanse vakmedia te lezen. In totaal is de vraag in 2023 met zo'n 10% gedaald. De lagere vraag is voor een groot deel het gevolg van hogere consumentenprijzen. In 2019 betaalde de gemiddelde Amerikaan $3,40 per kilo voor zijn varkensvlees. In 2023 is dit gestegen tot $4,34. Ondanks ruime indexeringen zijn ook de prijzen vergeleken met het salaris gestegen. Vergeleken met de salarissen is de prijs van ham sinds de periode voor de coronacrisis met 11% gestegen. Daarnaast nam de prijs van karbonades met 12% toe en steeg de prijs van bacon met 6%.
Wel wordt de zwakke binnenlandse vraag door exporten gecompenseerd. Uit recente data van de United States Meat Export Federation (USMEF) blijkt dat de export van Amerikaans varkensvlees over de eerste tien maanden van 2023 met 9% is gegroeid tot bijna 2,4 ton. In totaal werd in deze periode voor $6,66 miljard aan varkensvlees geëxporteerd. Met name stevige groei van de vraag uit Mexico drijft de Amerikaanse export. In totaal importeerde de zuiderburen van de Verenigde Staten bijna 900.000 ton, een stijging van maar liefst 13%. Daarnaast was de export naar Zuid-Korea sterk. De Verenigde Staten voerde ongeveer 150.000 ton uit naar het Aziatische land.
Dit sterke export hangt direct samen met de zwakke binnenlandse vraag. De waarde van de export steeg namelijk minder sterk dan het exportvolume. In totaal nam de waarde van de export met 6% toe. De waarde van de export naar Zuid-Korea nam ondanks de hogere volumes zelfs met 4% af. Lang vormde de uitvoer naar Mexico een uitzondering op deze trend. In totaal groeide de waarde van de export met 16%, tegenover een groei van de exportvolumes van 13%. Al lijkt ook de prijs van deze export onder druk te staan. In oktober groeide de volumes van de export met 19%, terwijl de groei van de waarde op 9% bleef steken.