Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Slachterijen drukken prijzen op varkensmarkt

1 Augustus 2024 - Matthijs Bremer

De varkensprijzen bleven de laatste vier weken constant, maar van rust is zeker geen sprake. Door de lage vleesafzet hebben vier van de vijf grote Nederlandse slachterijen besloten om hun noteringen te laten dalen. Nu is het wachten of Duitsland het Nederlandse voorbeeld volgt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wie enkel op de Duitse varkensprijs gefocust is, kan de indruk krijgen dat rust overheerst op de varkensmarkt. Als je de markt vanuit een breder perspectief bekijkt, dan blijft van deze indruk weinig over.

Slachterijen initiëren daling
Inmiddels hebben vier van de vijf grote Nederlandse slachterijen gekozen voor een stap naar beneden. Vion initieerde met een verlaging van vijf cent en liet hun prijzen daarmee dalen tot €1,91. Op één slachterij na hebben alle grote spelers deze stap gevolgd. Compaxo, Westfort en Pali Group verlaagden hun prijzen met vijf cent, tot een niveau €1,82 per kilo. Alleen van Rooi hield de prijzen gelijk op een niveau van €1,87. 

Omdat Duitsland een importmarkt is, volgt de Nederlandse varkensprijs over het algemeen de Duitse. Op het moment zijn het echter de exportmarkten die tot een daling aanzetten. Naast Nederland heeft ook de andere grote Duitse varkensmarkt, Denemarken, zijn varkensprijs verlaagd. Twee weken geleden daalde de varkensprijs daar van €1,58 tot €1,53.

Lage vleesvraag drukt de prijs
De lage vraag naar vlees is de leidende factor in de daling. Na een historisch natte lente is er weinig van barbecueën terechtgekomen. Daardoor was de vleesafzet heel dit jaar zwak en is het vlees met aanbiedingen de markt in gedrukt. Daarnaast brachten de grote sportevenementen het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen tot nu toe minder impuls dan de varkensmarkt had gehoopt. Slachterijen laten weten dat de vleesafzet hierdoor uiterst zwak is.

Dit heeft duidelijk een wissel getrokken op de onderdelenprijzen. De laatste vijf weken zijn de karkasprijzen van het varken met minimaal 1 cent per week gedaald. In totaal nam de waarde van een varkenskarkas met 8,45 cent af. Bijna alle onderdelen noteerden in deze periode een min. Alleen de lever en de buik bleven een daling tot nu toe bespaard.

Laag slachtcijfer voorkomt daling niet
Ondertussen staat het slachtcijfer op een dieptepunt. In week 29 werden in Nederland ongeveer 263.700 varkens geslacht. Alleen in de gebroken weken werd er dit jaar minder geslacht. Het is tekenend dat de dalingen op de markt samengaan met een laag aantal slachtingen. Dit bevestigt nog maar eens dat de vleesafzet zeer zwak is. Al blijft het Duitse slachtcijfer ondanks een daling redelijk op niveau. Bij onze oosterburen werden vorige week 698.000 varkens geslacht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden