Billy F Blume Jr / Shutterstock.com

Analyse Vlees & Eiwit

Bij Tyson Foods niet de koe maar de kip de cash cow

9 Augustus 2024 - Wouter Baan

Bij het Amerikaanse Tyson Foods mogen ze wel een ode brengen aan de kip, want dankzij sterke resultaten van deze divisie schrijft het bedrijf weer zwarte cijfers. De resultaten zijn zelfs het beste in jaren tijd. De ommekeer is opvallend, want een jaar geleden was kip nog de grootste verliespost

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De resultaten van de Amerikaanse vleesgigant zijn in de voorbije maanden sterk gestegen, zo blijkt uit de deze week gerapporteerde kwartaalcijfers. In het derde kwartaal van gebroken boekjaar 2023/24 noteerde het operationele resultaat $341 miljoen. Dit waren de beste kwartaalcijfers in zeven jaar. Bovendien is een forse verbetering zichtbaar, want vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar is een stijging van liefst 179% zichtbaar.

Op koers voor zwarte cijfers
De rundvleesdivisie was in het afgelopen kwartaal verlieslatend met een negatief operationeel resultaat van bijna $70 miljoen. Varkens noteerde een beperkte winst van $22 miljoen. Kip daarentegen laat een krachtig herstel zien. In een jaar steeg de marge 7,5% negatief naar 6% positief. De operationele winst van deze divisie noteerde $307 miljoen, waar in hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog een verlies van $63 miljoen moest worden geïncasseerd. De afgezette volumes liepen wel licht terug.

Over de eerste drie kwartalen bekeken, is het overall-resultaat van Tyson ook fors verbeterd. Dankzij de verbeterde kipdivisie kunnen onder de streep weer zwarte cijfers worden geschreven. De netto-winst noteert tot dusver $443 miljoen. Vorig boekjaar was het verlies bijna $650 miljoen.

Fabriekssluitingen werpen vruchten af
Tyson Foods zelf spreekt van een opvallende ommekeer in de kippen- en ook varkensvleesmarkt, na een periode met uitdagende omstandigheden. De marktomstandigheden zijn nu volgens CEO Donnie King een stuk gunstiger. Dit heeft ook met de lagere voerkosten, waar Tyson Foods als integratie direct invloed van ondervindt. Ook andere kosten, als energie en verpakkingsmateriaal, gingen omlaag.

Maar de onderneming zelf is ook veel efficiënter gaan werken. In de afgelopen jaren werden diverse fabrieken gesloten. Dit verklaart waarschijnlijk ook de krimp in kipvolume. Liefst negen locaties in de VS, waarvan zes kippenslachterijen, werden in de afgelopen jaren gesloten. Dit heeft de organisatie volgens de CEO meer wendbaar gemaakt. Na een periode van desinvesteringen investeert Tyson Foods ook weer in de kipdivisie, voornamelijk lijnen voor producten als nuggets en kipvingers waar veel marge te halen valt.

De problemen in de runddivisie zijn volgens de CEO ingecalculeerd, hoewel er geen zicht op verbetering is. Door de krimp in de Amerikaanse rundveehouderij is het vlees fors duurder geworden en dat leidt tot stagnerende afzetvolumes. Waarschijnlijk profiteert de kipdivisie hiervan, want pluimveevlees is in de afgelopen maanden juist aanzienlijk goedkoper geworden.    

Aandeel in de lift
De resultaten van Tyson Foods overtreffen de verwachtingen van analisten. Bovendien verwacht het bedrijf dat de huidige tendens kan worden doorgetrokken. Dit heeft ook positieve invloed op de koers die sinds kort weer boven de $60 noteert. In oktober vorig jaar was het aandeel nog $15 lager. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden