Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Markt varkensvlees schudt zwakke lente nog niet af

22 Augustus 2024 - Matthijs Bremer

De varkensprijzen zijn de laatste weken aanzienlijk gedaald. Het slechte weer van het voorjaar wordt nog steeds gemerkt. Langzaam maar zeker beginnen de voorraden leeg te raken, maar door de onzekerheid kiezen afnemers ervoor om nieuwe leveringen uit te stellen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijzen hebben de laatste weken forse stappen naar beneden gezet. In week 32 was de DCA-beursprijs nog 2,06, maar in week 34 daalde de prijs tot €1,94. Ondertussen nam de Duitse prijs minder abrupt af. In week 23 was de varkensprijs €2,10. In week 33 daalde de prijs naar €2.

De aanzienlijke daling van de varkensprijzen is het gevolg van de zwakke vleesprijzen. De markt heeft nog altijd last van het koude en natte voorjaar. In die periode verkochten slachterijen massaal vlees aan supermarkten met barbecues in het uitzicht. Omdat er dit jaar amper gebarbecued werd, bleven supermarkten echter met grote partijen vlees zitten die de rest van de zomer met aanbieden de markt op werden gebracht. Dit heeft ervoor gezorgd dat de retail in de zomer aanzienlijk minder inkoopt dan gebruikelijk.

Dit is direct terug te zien in de onderdelenprijzen. Sinds week 26 namen de gemiddelde opbrengsten van het karkas met 11,61 cent per kilo af. Daarbij lijkt geen sprake te zijn geweest van opportunistische verlagingen. Slachterijen lijken eerder lang voorzichtig te zijn geweest. Een correctie op de dalingen vond sinds week 26 geen enkele keer plaats. Toch lijkt de bodem wel in zicht. Na weken van daling waren de onderdelenprijzen in week 34 stabiel.

Aanbod blijft zwak
Een belangrijke reden voor de voorzichtigheid is een zwak aanbod. Volgens de meest recente metingen van RVO blijft het slachtcijfer onder de 270.000 varkens. Daarbij moet worden vermeld dat de slachtcijfers altijd wat achterlopen en dat de meest recente cijfers nog midden in de zomervakantieperiode liggen. In deze periode liggen de slachtcijfers altijd wat lager, aangezien veel arbeidsmigranten in deze periode terugkeren naar hun thuisland. Ook in Duitsland is het aanbod verre van ruim. De laatste weken lag het aantal slachtingen net boven de 700.000 varkens.

Vermoedelijk zullen de slachtcijfers weer wat toenemen, al beïnvloedt dat de markt vermoedelijk beperkt. Deze toenames zijn al door slachterijen ingecalculeerd en de markt heeft met de stevige dalingen van de laatste weken op de stijgingen geanticipeerd.

Afwachtende houding
Desondanks blijft het spannend hoe de prijzen zich ontwikkelen. Hoewel de voorraden bij de retail inmiddels leeg beginnen te raken, wordt er nog niet op grote schaal vlees ingekocht. Toch lijkt de vraag weer toe te nemen nu de vakantieperiode bijna voorbij is. Ook de industrie vraagt langzaam maar zeker weer meer grondstoffen. Wel drukt de zwakke afzet van hammen de vraag in Zuid-Europa, waardoor verwaarding van het hele karkas op het moment moeilijk is.

In de markt is dan ook te horen dat afnemers zich afwachtend opstellen. Veel afnemers moeten een groot deel van hun bestellingen voor het vierde kwartaal nog vastleggen. Door de onzekerheid kiezen klanten om daar tot het laatste moment mee te wachten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden