Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Pluimveevleesmarkt houdt sterke positie vast

29 Augustus 2024 - Matthijs Bremer

De pluimveevleesmarkt zit nog altijd in zeer stabiel vaarwater. Sinds 2006 bleef de vleeskuikenprijs niet zo lang stabiel. Dit is voor een groot deel het gevolg van hoge prijzen op de wereldmarkt. Met name Brazilië is nog niet hersteld van vogelgriep. In de Verenigde Staten groeit de productie wel weer en dat zou wel eens een opmaat kunnen zijn naar wereldwijd herstel.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stabiliteit is op de pluimveevleesmarkt niet ongebruikelijk, maar op het moment blijven de prijzen wel erg lang constant. De vleeskuikenprijs blijft voor de dertiende week op rij gelijk. Het niveau van de prijs is daarmee nog altijd €1,15 per kilo.

Daarmee kent de vleeskuikenprijs de langste stabiele periode sinds zeker 2006; data van voor die tijd is moeilijk te achterhalen. Hoewel de vleeskuikenprijs nu wel heel lang stabiel bleef, is een constante prijs op de vleeskuikenmarkt niet ongebruikelijk. Nu is een lange stabiele periode op de pluimveemarkt vrij normaal. Zo bleef de notering in 2006 maar liefst twaalf weken op rij gelijk. In 2023 was er ook al sprake van een stabiele periode van elf weken.

Vraag en aanbod beide stabiel
Voor Nederland gebeurt er eigenlijk bijzonder weinig. De vraag naar pluimveevlees blijft enorm sterk. De inflatie van de laatste jaren blijft daarbij een factor van belang. Consumenten zijn nog altijd niet gewend aan de hogere prijzen in de supermarkt, waardoor de hand nog vaak op de knip wordt gehouden. Daardoor blijft de vraag naar met name gangbare kip bij slagers en poeliers groot.

Ook aan de aanbodkant van de markt verandert er ook weinig. Vorige week naderde de laagste Poolse prijzen de Noord-Europese nog, met een verschil van slechts 2 cent, maar inmiddels zijn de prijzen weer gestegen. De Poolse vleeskuikenprijzen liggen met een niveau van tussen de 5,40 zloti (1,26) en 5,53 zloti (1,29) aanzienlijk hoger dan de Nederlandse.

Prijs wereldmarkt hoger
Ook de Braziliaanse vleeskuikenprijs is aanzienlijk hoger dan de Nederlandse. Deze ietwat atypische situatie begint langzaam maar zeker te wennen. Normaliter is Europese kip een stuk duurder dan kip op de wereldmarkt, omdat de eisen voor dierenwelzijn en milieu bijzonder hoog zijn. Vogelgriep zorgde begin van het jaar echter voor opschudding, waardoor prijzen op de Europese markt al sinds begin het jaar onder de prijzen op de wereldmarkt liggen. De markt is daar nog niet van hersteld. Even leek het erop dat de daling van de prijzen in Brazilië waren ingezet. Tussen 14 augustus en 21 augustus daalde de vleeskuikenprijs van 7,43 real (€1,20) tot 7,2 real (€1,16). Al snel vond echter weer een aanzienlijke correctie plaats. Op 28 augustus stond de Braziliaanse vleeskuikenprijs weer op een niveau van 7,37 real (€1,19).

In de Verenigde Staten is dat herstel wel duidelijk ingezet. In juli 2024 lag het Amerikaanse slachtcijfer 8% hoger dan het jaar ervoor. De vleesproductie steeg zelfs met 9% tot 1,87 miljoen ton. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat de groei de komende jaren doorzet. Het ministerie schat in dat de pluimveevleesproductie groeit van 20,7 miljoen ton in 2022 tot 23,8 miljoen ton in 2033. Dit is een toename van 14,9%. De verwachting van het USDA is dat het hogere aanbod op de wereldmarkt gemerkt zal worden. De Verenigde Staten is na Brazilië 's werelds grootste pluimveevleesexporteur. Een aanzienlijk deel van het extra aanbod zal, in andere woorden, op de wereldmarkt worden afgezet.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden