Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Laag aanbod legt bodem onder varkensvleesmarkt

Donderdag 14:00 uur - Matthijs Bremer

De varkensprijs is na de aanzienlijke daling van de zomer weer wat bestendigd. Het goede weer eind augustus heeft ervoor gezorgd dat supermarkten hun overtollige reserves inmiddels hebben verkocht. Daarnaast zorgt de krappe varkensmarkt voor een degelijke bodem onder de prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensmarkt is deze week licht gecorrigeerd. Tussen week 32 en week 34 daalde de varkensprijs met maar liefst 12 cent van €2,06 per kilo tot €1,94. Na drie weken van stabiliteit zet de prijs weer een stapje omhoog. In week 37 nam de prijs met 1 cent toe tot €1,95.

Hoewel de stijging van de varkensprijs minimaal is, ligt er met de stijging van 1 cent een duidelijk sterkere bodem onder de varkensprijs. Voor een deel is dat te danken aan een iets betere markt. Door het goede weer van eind augustus wisten supermarkten de overtollige barbecuevleesvoorraden alsnog af te zetten, waardoor er langzaam maar zeker wat meer varkensvlees werd besteld.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de vleesprijzen de laatste weken na een zomer met aanzienlijke dalingen weer gestabiliseerd zijn. In de zomer zijn de prijzen met ruim 11,5 cent verlaagd. De laatste drie weken namen de karkasprijzen echter weer met 3,26 cent toe. Daarbij is het duidelijk dat het barbecueseizoen zo goed als over is. Terwijl onderdelen als ribben en spek in prijs gelijk blijven, zitten de prijzen van hazen, levers en hammen duidelijk in de lift. Tenslotte zijn de hammen al wat langer aan een opmars bezig.

Laag varkensaanbod zorgt voor bodem
Voor de slachtprijzen is het lage varkensaanbod een belangrijkere factor. Op het moment legt een laag varkensaanbod duidelijk een fundament onder de verder toch wat zwakke varkensmarkt. Volgens de laatste data van RVO werden in week 34 in Nederland slechts 269.000 varkens geslacht. Daarmee blijft het slachtcijfer aanzienlijk achter op het vijfjarig gemiddelde. Op basis van de laatste vijf jaar zou je verwachten dat in die week grofweg rond de 285.000 varkens geslacht zouden worden. Daarmee ligt het aantal slachtingen 5,6% lager dan het vijfjarig gemiddelde.

In Duitsland is inmiddels wat recentere data bekend. Bij onze oosterburen nam het slachtcijfer wat toe, van rond de 700.000 varkens aan het einde van de vakantie tot 736.000 varkens in week 36. Dat is echter nog altijd aanzienlijk onder het vijfjarig gemiddelde. Op basis van de laatste vijf jaar zou het aantal slachtingen rond de 781.000 varkens moeten liggen. Dat is een daling van 5,7%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden