Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Amerikaanse kip- en eiermarkt blijven groeien

Maandag 08:00 uur - Matthijs Bremer

De Amerikaanse markt voor kip en eieren zal in ieder geval tot 2033 aanzienlijk blijven groeien. De groei gaat samen met een lichte stijging van de prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit schrijft het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) in een recent rapport. Pluimveevlees is al jaren het populairste type vlees in de Verenigde Staten. In 2023 bestond gerekend in volume 46% van al het vlees dat in het land werd verkocht uit pluimveevlees. De totale waarde van de markt was dat jaar $50 miljard en de VS is na Brazilië de grootste exporteur van kip. De verwachting van de USDA is dat de vraag naar kipproducten de komende jaren verder toeneemt. Volgens het USDA heeft de pluimveesector de wind in de rug door dalende Amerikaanse voerprijzen. Voer is de duurste input en lagere prijzen komen zowel de vleeskuikens als eiermarkt ten goede.

Eiersector herstelt
Met name voor de eiersector is er sprake van een sterk herstel na de vogelgriep uitbraken van de laatste jaren. Het aantal legkippen is de afgelopen jaren met miljoenen stuks gedaald. Als gevolg hiervan nam de eierproductie in 2022 met 300 miljoen dozijn af van 9,4 miljard dozijn in 2019 tot 9,1 miljard dozijn in 2022. Sinds oktober 2023 is er echter sprake van herstel, zo geeft het USDA aan.

Het USDA verwacht dat de markt tot 2033 aanzienlijk groeit. In dat jaar verwacht het Amerikaanse ministerie dat de eierproductie groeit tot 10,8 miljard dozijn. Dat is een toename van maar liefst 14,9%. Het ministerie verwacht dat de prijs van eieren nog wel wat zullen toenemen van ruim $1,20 per dozijn tot rond de $1,50 per dozijn.

Kippenvlees vertoont stevige groei
De kippenvleessector had minder last van de vogelgriepuitbraak. Vleeskuikens worden met name in het zuiden van de Verenigde Staten gehouden. Deze staten hebben aanzienlijk minder last gehad van de uitbraken van het virus. Daarnaast zorgt de korte groeitijd van vleeskuikens ervoor dat de pluimveevleesmarkt een stuk minder vatbaar is voor de uitbraak van vogelgriep.

Daardoor bleef de markt de laatste jaren groeien, al is die groei sinds 2021 kleiner dan 1%. In 2022 werd 20,7 miljoen ton kippenvlees geproduceerd. Het USDA verwacht dat de productie groeit naar 23,8 miljoen ton kippenvlees. De markt groeit daarmee met 15%. In eerste instantie zal de vleeskuikenprijs volgens de prognose van de USDA wat dalen, maar aan het einde van dit decennium neemt de prijs weer wat toe. Tot 2028 neemt de prijs af tot $1,57 per kilo. Daarna stijgt de prijs weer tot $1,65 per kilo in 2033.

Bron: USDA

Dierziekten niet meegenomen
Wel kunnen nieuwe uitbraken van dierenziekten zoals vogelgriep nog roet in het eten gooien. De USDA neemt in hun prognose voor het gemak aan dat nieuwe besmettingen de komende tien jaar niet voorkomen. Mochten er toch uitbraken zijn dan zal dit onvermijdelijk de groei van de pluimveesector verminderen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden