Shutterstock

Analyse Vlees & eiwit

Vleeskuikenprijs stijgt aanzienlijk door krapte

Vandaag 14:00 uur - Matthijs Bremer

De vleeskuikenprijs in Nederland heeft de laatste twee weken aanzienlijke stappen naar boven gezet. Volgens ingewijden in de markt is de vraag goed, maar is het aanbod behoorlijk afgenomen. Hoewel de prijzen door een samenloop van omstandigheden zijn gestegen, lijkt een sterkere import nodig om de prijzen te drukken. Dat lijkt alleen onwaarschijnlijk, aangezien de Nederlandse prijs nog altijd relatief laag is.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleeskuikenprijs heeft de laatste jaren aanzienlijke stappen naar boven gezet. In week 36 stond de prijs voor de twaalfde week op rij op een niveau van €1,15. In de weken 37 en 38 kwam de markt echter in beweging met twee stappen van 2 cent omhoog. Daarmee komt de vleeskuikenprijs deze week uit op €1,19.

De stijging op de pluimveevleesmarkt komt volgens ingewijden in de markt niet direct als een verrassing. De Nederlandse vraag naar pluimveevlees blijft zeer sterk, zo is in de markt te horen. De pluimveevleesmarkt profiteert van het aflopen van de vakanties. Nu de consumenten naar Nederland zijn teruggekeerd, neemt de vraag naar kippenvlees weer toe. Daarnaast heeft de pluimveevleesmarkt amper last van het aflopen van het barbecueseizoen.

Dat de prijzen zo sterk toenemen hadden ingewijden in de markt echter niet verwacht. Handelaren vertellen dat de aanzienlijke toename het gevolg is van krapte op de markt. De oorzaak van deze krapte is niet structureel. Handelaren vertellen dat pluimveehouders wel eens een week minder kunnen leveren. Meestal spreiden dat zich uit over verschillende weken uit, waardoor de impact daarvan beperkt is. De laatste twee weken viel het aantal pluimveehouders waarbij levering uitbleef echter samen. Volgens sommige handelaren lag het aantal vleeskuikenbedrijven dat geen kippen kon of wilde verkopen ongeveer zeven keer zo hoog als verwacht. Daarbij geven ingewijden in de markt aan dat dit niet de ervaring is van slechts een klein aantal spelers, maar dat de situatie door collega's hetzelfde wordt ervaren.  

Dit wil overigens niet zeggen dat de prijzen snel corrigeren wanneer het aanbod normaliseert. Vergeleken met het aanbod waren de pluimveevleesprijzen de laatste maanden aan de lage kant. Herstel betekent in dit geval een terugkeer naar een situatie van lichte krapte. Dat maakt het verlagen van de prijzen een risicovolle strategie, aangezien te lage prijzen ervoor kunnen zorgen dat slachthaken te leeg raken om met winst te kunnen opereren. 

Wereldmarkt krap
Voor lagere prijzen zal in andere woorden de import weer op gang moeten komen, zo is in de markt te horen. Voorlopig wijst nog niets erop dat import op korte termijn weer aantrekkelijk wordt. Zo zijn de prijzen van de voornaamste importmarkt van Nederland, de Poolse markt, nog altijd aanzienlijk hoger dan de Nederlandse. Afhankelijk van de regio zijn de vleeskuikenprijzen op het moment minimaal 5,30 zloty (bij de huidige wisselkoersen €1,24) per kilo. In de regio's waar de slachtprijzen het hoogst zijn, wordt 5,45 zloty (€1,28) per kilo uitbetaald.

Ook op de wereldmarkt blijven de prijzen aanzienlijk hoger dan de Nederlandse. Op de toonaangevende Braziliaanse markt zijn de prijzen behoorlijk volatiel. Op 22 augustus nam de Braziliaanse vleeskuikenprijs af tot 7,20 real (€1,18) per kilo. Op woensdag 18 september was de prijs echter weer 7,50 real (€1,23). Daarmee blijft de Braziliaanse vleeskuikenprijs op ongeveer hetzelfde niveau. De notering ligt al sinds september ongeveer tussen deze bandbreedte. De hoge Braziliaanse prijzen zijn een indicatie dat de Noord-Europese prijzen nog steeds competitief zijn op de wereldmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden