Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Suikernoteringen zoeken naar richting

Vandaag 17:00 uur - Alex Jurvillier

De suikernoteringen zochten afgelopen week naar richting. Deze week daalden de prijzen ten opzichte van voor het weekend. Vanaf zo'n beetje 20 september zijn de noteringen op de Intercontinental Exchange (ICE) in Londen en New York relatief weinig veranderd, al is Londen iets harder gedaald.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Wereldvoedselorganisatie FAO rapporteerde over een forse stijging van de suikerindex, van 113.9 punten in augustus naar 125.7 punten in september. Dat is een stuk hoger dan de 117.1 punten van mei, maar lager dan de 136.4 punten van januari dit jaar. September vorig jaar stond de index op 162.7 punten. FAO meldt dat de stijging die we in september zagen, werd getriggerd door de zorgen over een krappere wereldbeschikbaarheid. De verslechterde oogstverwachting van Brazilië, waarover de zorgen al eerder werden geuit, is de voornaamste drijver volgens de FAO. Het droge weer en de branden op Braziliaanse suikerrietplantages hebben de wereldprijzen gestuwd.

Ook ontwikkelingen in India hebben de prijzen in september gestuwd. De Indiase overheid heeft de restricties versoepeld om van suikerriet ethanol te produceren. Dat zou de hoeveelheid suikerriet bestemd voor suikerproductie in het gedrang kunnen brengen, wat de beschikbaarheid op de wereldmarkt kan drukken.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) meldde voor het weekend dat een Braziliaanse partij, Post Brasilia, de verwachting over de suikerproductie voor Brazilië omlaag heeft bijgesteld voor het huidige seizoen 2024/25 (april - maart), van 44 naar 43 miljoen ton. Dit als gevolg van een lagere kwaliteit suikerriet.

Europese bietsuikerproductie
Het USDA berichtte ook over de Europese bietsuikerproductie. Die zal volgens het rapport naar verwachting zal stijgen in marktjaar 2024/25 (oktober – september). Dit tot een hoeveelheid van 15,4 miljoen ton, als gevolg van een gunstige markt en een groter suikerbietenareaal. Wisselende weersomstandigheden zorgen wel voor wat onzekerheid over de opbrengst.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden