Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijs trekt zich weinig aan van lagere suikerproductie

Dinsdag 17:00 uur - Alex Jurvillier

De suikerproductie in Brazilië was in de tweede helft van november lager dan vorig jaar. Dat resulteert echter niet in een prijsstijging. Integendeel, de suikernoteringen van de ICE in New York en Londen zijn gedaald.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De start van het Braziliaanse seizoen was in april voorspoedig te noemen, maar die voorsprong wordt volgens recente cijfers steeds meer teniet gedaan. Volgens het Braziliaanse Unica is er van 1 april tot en met november 3,7% minder suiker geproduceerd in de Centraal-Zuidelijke productieregio vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee komt het totaal op 39,361 miljoen ton suiker. In de tweede helft van november was de productie met 1,084 miljoen ton een forse 23,1% lager dan vorig jaar in dezelfde periode.

Ook de suikerrietverwerking was in de betreffende regio 2,7% lager dan vorig jaar vanaf het begin van het seizoen, waarmee de verwerking neerkomt op 602,9 miljoen ton suikerriet. Regenval in Brazilië heeft de suikerrietverwerking vertraagd. Anderzijds geeft wat extra vocht in grond hoop voor komende oogsten.

Het antwoord op de vraag waarom de prijsstijging uitblijft, kan worden gevonden in de eerdere verwachting. Zo melden analisten dat de huidige lagere cijfers over Brazilië nog meevallen met waar de markt op anticipeerde.

De Indiase productie pakt vanaf de start van seizoen 2024/25 ook lager uit dan vorig jaar, met tot nu toe een 18% lagere suikerproductie. Misschien dat dat nieuws het relatief kleine plusje in de suikernoteringen van gisteren tot gevolg heeft gehad. Al met al blijft de dalende trend in de suikernoteringen, afgezien van een aantal pieken, doorzetten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden