De wereldwijde prijzen voor voedsel hebben in december het hoogste punt in 6 jaar bereikt, aldus de Food and Agriculture Organization (FAO). De gestegen grondstofprijzen, zoals tarwe, maïs en soja, liggen hieraan ten grondslag. Daarnaast voorziet de FAO dat de prijzen ook in 2021 blijven stijgen.
De voedselprijsindex van de Verenigde Naties is sinds mei 2020 met 18% gestegen. Over december lagen de prijzen zelfs op het hoogste niveau in 6 jaar tijd voor die maand. Kijken we naar het jaarlijkse gemiddelde, dan liggen de voedselprijzen in 2020 op het 2 na hoogste niveau ooit. Alleen in 2008 en 2011 kwam de index nog hoger uit. Door de hoge prijzen dreigt voedselinflatie te ontstaan in veel landen en dat is vooral slecht nieuws voor de huishoudens die in het inkomen flink te lijden hebben onder de coronacrisis. De FAO vreest dan ook, met name in de derdewereldlanden, voor problemen met de voedselvoorziening.
Hogere prijzen verwacht
Dat voedsel overal ter wereld steeds duurder wordt, komt met name door de stijgende grondstofprijzen. Zo zijn de notering van maïs, sojabonen en tarwe afgelopen maand allemaal naar het hoogste punt sinds juni 2014 gestegen. Dit is het gevolg van onder meer onzekerheid over de oogst. In Zuid-Amerika wordt de opbrengst bijvoorbeeld bedreigd door de droogte, terwijl in Argentinië een boerenprotest voor onzekerheden in de export zorgt.
Daarnaast heeft Rusland onlangs aangekondigd de tarwe- en maïsexport te beteugelen om zodoende de voedselinflatie van het land te beperken. Aangezien de bovengenoemde onzekerheden voorlopig nog aanhouden, verwacht de FAO dat de voedselprijzen ook de komende maanden blijven stijgen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.