Het ministerie van Landbouw van Hongarije heeft zeer weinig tot geen vertrouwen dat alternatieve eiwitbronnen 'echt' vlees kunnen vervangen en goed zijn voor de gezondheid. Daarom laat het de National Food Chain Safety Office een onderzoek uitvoeren naar de effecten van alternatieve eiwitbronnen als soja en insecten op het menselijk lichaam.
Het Hongaarse landbouwministerie liet afgelopen week weten dat het National Food Chain Safety Office (NÉBIH) een overkoepelend onderzoek gaat beginnen naar alternatieve eiwitbronnen, zoals insecten en soja. Uit het onderzoek moet duidelijk worden wat de effecten van plantaardige eiwitbronnen zijn op het menselijk lichaam en de gezondheid van veel Hongaarse consumenten.
'Gevaar voor gezondheid'
Volgens de Hongaarse staatssecretaris van landbouw bevatten veel van de plantaardige ingrediënten die in vleesvervangers worden gebruikt niet alle essentiële aminozuren. "Dat leidt tot diverse gezondheidsproblemen en daarbij brengen de plantaardige ingrediënten in poedervorm ook nog het risico van kruisbesmetting met allergenen met zich mee, wat voor een deel van de consumenten een gezondheidsrisico is", schrijft de staatssecretaris.
Het Europese agentschap voor Voedselveiligheid heeft onlangs de gele meelworm veilig verklaard voor menselijke consumptie. De Hongaarse staatssecretaris is daar duidelijk niet over te spreken. "Ongeveer 70% van de Hongaarse bevolking gaat geen insecten eten. Ik vind het dan ook een totaal onrealistisch idee dat dit een perfecte vervanging zou zijn voor de traditionele vleesproducten."
De staatssecretaris voegt daaraan toe dat het landbouwministerie van het land vlees uit het laboratorium en insectenvlees niet ziet als de weg naar een toekomstbestendige Hongaarse voedselproductie.