De banaan is de meest verkochte fruitsoort in de Nederlandse supermarkten, na de sinaasappel. Jaarlijks eten we in Nederland zo'n 1,3 miljard bananen, gemiddeld 42 bananen per persoon. Ecuador blijft de grootste bananenproducent ter wereld. Het Zuid-Amerikaanse land verscheept wekelijks 6.000 containers. Er is nog steeds een situatie van overproductie.
Uit handelsgeluiden bleek dat de volumes dit jaar gelijk zijn aan die van de zomer van 2020. De verwachting was dat de verkoop iets ging stijgen door corona. Uitschieters zoals aan het begin van de crisis zijn er echter niet meer geweest. Banaan is echt een basisproduct geworden voor mensen. Niet vergelijkbaar met een exotische avocado.
Scheepvaart tarieven omhoog
Ecuador is de grootste exporteur van bananen ter wereld. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Europese markt geopend voor Zuid-Amerikaanse bananen. Van 1940 tot 1970 werd Ecuador een netto-exporteur van bananen. De economie ging groeien, en zorgde voor een sterke impuls van het toerisme. Jaarlijks exporteert het Zuid-Amerikaanse land $2.1 biljoen gele vruchten. Costa Rica exporteert ook nog steeds grote hoeveelheden ($1.6 biljoen). De Filipijnen en Colombia staan respectievelijk op nummer 3 en 4 in de exportmarkt van banaan. De export vanuit de Filipijnen groeit jaarlijks, vooral omdat het land naar de Verenigde Arabische Emiraten exporteert.
Zelfs de schade door de orkanen van vorig jaar in Honduras en Guatemala, waarbij veel plantages zijn geraakt, leidde niet tot hogere prijzen. De VS moest hierdoor elders bijkopen en deed dat in Ecuador. Het aanbod van schepen is krap geworden door corona en daardoor zijn de scheepvaart tarieven omhoog gegaan. Dat heeft tot gevolg dat niet alle volumes uit Ecuador worden verscheept. Desalniettemin varen er gemiddeld 6.000 containers wekelijks van Ecuador naar de rest van de wereld.
Groeiende vraag naar banaan
De productie van bananen groeit wereldwijd volgens cijfers van de FAO nog steeds. Inmiddels gaat het om meer dan 100 miljoen ton. De landen in Latijns-Amerika gaan de komende jaren steeds meer bananen produceren. Dat verwachten de verschillende Wereldhandelsorganisaties. Dit geldt ook voor Ecuador, dat jaarlijks stijgt in productie. Het feit dat grote importlanden, zoals de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland, een groeiende vraag naar bananen laten zien, ligt aan de groei ten grondslag.
Amerika importeert grote hoeveelheden bananen ($2.5 biljoen op jaarbasis). Op de hielen gevolgd door Japan, dat jaarlijks $986 miljoen vruchten importeert.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.