Alexey Kompaniychenko / Shutterstock.com

Nieuws Vleesindustrie

Britse vleessector gaat gedetineerden inzetten

25 Augustus 2021 - Jeannet Pennings

Slachthuizen, vleesverwerkers en slagers in het Verenigd Koninkrijk gaan gevangenen en ex-gedetineerden inzetten om de personeelstekorten op te vangen. De sector kampt met ongeveer 14.000 openstaande vacatures als gevolg van onder meer de Brexit en de coronacrisis.

De Britse vleesbranche voert momenteel overleg met de overheid om de mogelijkheden voor de inzet van (ex-)gedetineerden te bespreken, zo meldt BBC. Daarbij wordt gekeken naar gevangenen die deel uitmaken van het zogenaamde Release On Temporary Licence (ROTL)-programma. Dit is een tijdelijk vrijlatingsprogramma voor gedetineerden om werkervaring op te doen. Dat moet hen helpen bij de overgang van terugkeer naar de maatschappij.

15% van de arbeidsplaatsen onbemand
Volgens de Association of Independent Meat Suppliers (AIMS) heeft de Britse vleesindustrie momenteel ongeveer 14.000 vacatures in te vullen. Dat zou neerkomen op zo'n 15% van het aantal arbeidsplaatsen in de vleesbranche. Het aantal openstaande vacatures is afgelopen maanden hard opgelopen door onder andere brexit, een gebrek aan arbeidsmigranten en achterstanden in het onderwijs als gevolg van de coronacrisis, en eem gebrek aan financiële middelen.

De AIMS gaat leden die personeel nodig hebben via het ministerie van justitie in contact brengen met gevangenisdiensten. Een aantal bedrijven uit de vleesindustrie werkt reeds met ROTL-gevangenen en zou positieve ervaringen hebben. Zo zouden de gedetineerden gedisciplineerd zijn, hard werken en bereid zijn om te leren.

Trainingen ter voorbereiding
Volgens Tony Goodger van de brancheorganisatie leren veel gedetineerden in de gevangenis vaardigheden rondom voedselveiligheid, wat hen zou helpen bij het vinden van werk in de vleesindustrie. "We hebben voorgesteld om ook te kijken naar andere gratis trainingen, zodat gedetineerden de gevangenis 'werkklaar' kunnen verlaten."

De voedingsindustrie is niet de enige sector in het Verenigd Koninkrijk die te maken heeft met forse personeelstekorten. Zo is er bijvoorbeeld ook gebrek aan ongeveer 90.000 vrachtwagenchauffeurs. De druk op retailers en de toeleveringsketen zou daardoor volgens lobbygroepen onhoudbaar zijn. Het ministerie van justitie probeert alle sectoren met personeelsproblemen te ondersteunen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet Pennings is journalist met een agrarische achtergrond en een brede interesse in de foodsector. Als redacteur bij Foodbusiness voorziet zij de businessprofessionals uit de voedingswereld van nieuws, analyses, interviews en achtergronden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden