Vertegenwoordigers van de Russische glastuinbouw gaan de autoriteiten vragen om de dramatisch gestegen energiekosten voor de tuinders te compenseren. In vijf jaar tijd stegen de prijzen voor elektriciteit met 37%. Voor gas was dit een stijging met 28%, en het aandeel van energiebronnen in de primaire kosten is anno 2021 meer dan 50%. In Rusland zijn de gestegen energiekosten een belangrijke veroorzaker van de stijgende voedselprijzen.
Ook in Rusland stegen de prijzen voor gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen flink en lieten de kosten van containers en verpakkingen in de eerste zes maanden van 2021 een ongekende groei zien van 40 tot 45%. Daardoor zijn de logistieke prijzen in het land de pan uit gerezen. Dat werkte door op de gestegen prijzen van diverse groenten, waaronder komkommers (+5%) en tomaten (+4%), meldt Agroberichten Buitenland.
De marge van de Russische glastuinbouw in 2019 was 16%. Deze daalde in 2020 met 7%, met name veroorzaakt door de lockdowns. Met als gevolg dat Rusland werd geïsoleerd, met een daling van de vraag tot gevolg. Dit jaar liggen de groothandelsprijzen ongeveer op het niveau van 2019. Sterker nog: ze zijn hoger dan in 2020, maar door een stijging van de productiekosten is de winstgevendheid lager dan in 2019.
Wondermiddel
Het subsidiëren van energiekosten voor kassen met lichte cultuur is geen wondermiddel zijn om de prijzen te verhogen, maar kan de Russische glastuinbouw weer wat vooruit helpen. In 2022 gaat het ministerie van Landbouw stimuleringssubsidies toewijzen per ton verkochte producten. Dat is eveneens een goede ondersteuning voor de industrie, aldus Guriy Shilov, bestuurslid van de Russische Groente- en Fruitunie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.