De stijgende prijzen voor varkensvlees zijn verder in een stroomversnelling geraakt. De crisis in de varkensvleesketen begint de productie te raken en het aanbod te beperken. Toch kunnen de verkoopprijzen van varkensvlees niet aanhaken bij de snelheid waarmee de inkoopnoteringen voor varkens zijn verhoogd, zo klinkt het in de slachtwereld.
De inkoopnoteringen voor slachters zijn de afgelopen week historisch snel gestegen. De Duitse inkoopprijzen voor varkens stegen 25% in slechts twee weken tijd. Werden de varkensprijzen van de Duitse slachthuizen twee weken terug nog op €1,20 per kilo geslacht gewicht vastgesteld, gisteren (woensdag 2 maart) kwam de notering uit op €1,50 per kilo geslacht gewicht. Vanuit de Duitse slachtwereld klinkt gemor over de hoogte van de positieve mutaties.
In Nederland verhogen de slachthuizen de aankoopprijzen voor varkens gematigder. Gemiddeld genomen werden de noteringen de afgelopen weken met €0,15 per kilo geslacht gewicht verhoogd.
Vleeshandel positiever, maar stemming niet 'euforisch'
De verkoopprijzen van verschillende varkensvleesonderdelen stijgen inmiddels al een aantal weken op rij. Met name hammen, ribben en schouders worden duurder verkocht. Dat blijkt uit de prijsopgaven voor de DCA-mutaties varkensvleesonderdelen.
Mutatie in € cent | week 7 | week 8 | week 9 |
Ham | 4.33 | 4.33 | 8.67 |
Rib | 0 | 4.00 | 10.00 |
Nek | 0 | 0 | 8.00 |
Schouder | 0 | 5.00 | 9.00 |
Middel | 0 | 2.33 | 7.33 |
Buik | 0 | 0 | 5.00 |
Spek | 0 | 0 | 6.67 |
Wang | 0 | 1.33 | 3.33 |
Lever | 0 | 0 | 1.33 |
De waarde van het hele karkas won gemiddeld over de weeknummers 7 tot en met 9 ongeveer €0,12 per kilo aan waarde. Dit is in Nederland in lijn met de inkoopmutaties van de slachthuizen (rond €0,15 per kilo), maar aanzienlijk lager dan de mutaties van de Duitse inkoopprijzen.
Spanning neemt toe
Er lijkt dan ook een toenemend spanningsveld tussen de inkoop en verkoop te ontstaan. Duitse slachthuizen spreken van een 'geforceerd' omhoog gebrachte markt. Veel keus lijkt de Duitse slachtsector echter niet te hebben. Het aanbod levende varkens wordt krapper, en in tegenstelling tot de concurrentie in Nederland (waar het aanbod naar verhouding wat ruimer is), moeten zij meer moeite doen om voldoende input voor de slachtplannen te verkrijgen.