De granendeal zorgt verrassend genoeg voor hogere tarweprijzen omdat handelaren een kans zien. Suikerprijzen stijgen door oogst- en productieproblemen, boter en room zijn ook duurder geworden.
Tarwe
De tarweprijzen op de Matif zitten in de lift sinds duidelijk werd dat de graandeal verlengd zou worden. De lage stand van de granenmarkt toen de deal gesloten werd, trok koopjesjagers aan die hoopten te profiteren van de lage prijzen. Nu duidelijk is dat de deal verlengd is gaat de focus naar de kwaliteit en kwantiteit van het gewas. Het is dus geen goed nieuws dat de Oekraïense granenexport dit seizoen 31,7% lager is dan het vorige seizoen.
De Russische graanprijzen zijn als gevolg van het akkoord gedaald. Het Russische ministerie heeft al 1,74 miljoen ton granen gekocht voor de binnenlandse markt. Er is 17,6 miljoen hectare wintergraan geplant, iets minder dan de 18,3 miljoen hectare van vorig jaar. Rusland exporteerde vorig jaar 1,03 miljoen ton vorige week.
Suiker
De suikerprijzen zitten in de lift door zorgen over de situatie in India. Zo was de suikerproductie in India de eerste twee weken van oktober 4,3% lager dan verwacht. Ook is er het nieuws dat enkele Indiase suikermolens hun contracten niet nakomen, waardoor suikerhandelaren voor spotprijzen moeten inkopen. Dit doen ze omdat ze met de afgesproken prijzen en het exportquotum niet genoeg kunnen verdienen. De suikeroogst in Thailand is vanwege hevige regenval met twee weken vertraagd.
Goed nieuws is er vanuit Brazilië, daar zorgt de lage olieprijs ervoor dat het minder aantrekkelijk wordt om suiker te verwerken tot ethanol. Dit betekent dat meer suikerriet verwerkt kan worden tot suiker. Slecht nieuws is dan weer dat de Braziliaanse suikerproductie lager uitvalt.
Zuivel
De room- en boterprijzen zitten in de lift. Room werd vorige week al iets duurder en nu is ook de boterprijs weer aan het stijgen.