MeteoRoodeschool

Nieuws Grondstoffen

Zorgen over impact weer op voedselzekerheid van EU

17 November 2023 - Linda van Eekeres

Europese stakeholderorganisaties die een rol spelen in de voedselketen en vertegenwoordigers van EU-lidstaten maken zich in toenemende mate zorgen dat extreem weer de voedselproductie en de kwaliteit daarvan in gevaar brengt.

Dit blijkt uit een online-enquête onder de expertgroep van de European Food Security Crisis Preparedness and Response Mechanism (EFSCM) die bestaat uit vertegenwoordigers van de lidstaten en verschillende stakeholderorganisaties die een rol spelen in de voedselketen. De EFSCM heeft ook daarnaast ook data geanalyseerd die relevant zijn voor voedselzekerheid.

Minder productie in de Europese Unie door extreme weersomstandigheden kan de EU afhankelijker maken van import. Dat kan ervoor zorgen dat transport duurder wordt en ook andere grondstoffen langer onderweg zijn doordat er extra vertragingen kunnen ontstaan in havens. Een grotere import kan resulteren in hogere consumentenprijzen, terwijl consumenten al kampen met hoge inflatie, aldus het rapport van de EFSCM.

Prijsvolatiliteit
Volatiele prijzen en de beschikbaarheid van alternatieven worden als een andere bedreigingen voor de voedselvoorziening gezien. Hierbij wordt de onzekerheid over de ontwikkelingen rond de oorlog tussen Rusland en Oekraïne genoemd. Voor sommige producten bestaat een alternatief - zonnebloemolie kan bijvoorbeeld door andere plantaardige oliën worden vervangen - maar andere producten laten zich niet zo makkelijk vervangen en alternatieven vergen vaak aanpassingen in het productieproces.

De hoge prijzen voor inputs en productie treffen volgens de respondenten vooral mkb'ers. Dit zou in de hand werken dat grotere partijen kleinere overnemen.

Leden van de expertgroep maken zich ook zorgen over de betaalbaarheid van voedsel. Indien bepaalde landbouwproducten minder beschikbaar komen in de EU kunnen volgens hen in combinatie met de hoge inputkosten de prijzen verder oplopen. Door de hoge inflatie kunnen consumenten minder gezond en duurzaam voedsel kopen. De respondenten pleiten voor gecoördineerde acties om voedselzekerheid te garanderen, zoals op gebied van logistiek.

Zelfvoorzienend
Voor de meeste vleessoorten en voor zuivel is de EU momenteel voor meer dan 100% zelfvoorzienend. Voor magere melkpoeder is dat zelfs 207%. Bij plantaardige producten is er meer variatie. Waar de zelfvoorzieningsgraad van zachte tarwe 130% en van olijfolie 131% is, is die voor oliehoudende zaden 59%. Bij fruit hebben perziken en nectarines het hoogste zelfvoorzieningsgehalte met 139%. Voor Sinaasappels is dat dan weer 35%.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Opinie Krijn J. Poppe

Wie pakt regie voor goede visie op voedselproductie?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden