De verhoging van de verbruiksbelasting leidt tot creatieve oplossingen, zo laat Riedel zien. Bij Appelsientje, CoolBest en DubbelFrisss worden nieuwe dranken geïntroduceerd die bestaan uit fruitsap, bronwater en een deel zuivel. Door toevoeging van het laatste ingrediënt is de drank vrijgesteld van de verbruiksbelasting. 'Door een range met een vleugje zuivel te introduceren zijn we in staat om de sapcategorie voor iedereen betaalbaar te houden'. Het bedrijf is voor een brede suikertaks, waarbij 100% sap uitgesloten moet worden.
Sinds 1 januari 2024 is de zogenoemde verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken, zoals frisdrank, limonade, alcoholvrij bier en sap, gestegen van bijna 9 cent naar 26 cent per liter. Hoeveel suiker er in een drank zit, maakt daarbij niet uit. De verbruiksbelasting op mineraalwater is afgeschaft. Zuivel is uitgezonderd van de belasting, maar weidranken vallen er weer wel onder. In de Fruit Drink 'met een vleugje zuivel' van Appelsientje zit 10% melkpermeaat en (minder dan) 0,1% room, net als in de Fruitdrink van CoolBest en Dubbelfriss Boost.
"Wij zagen als marktleider de categorie jaar na jaar dalen, onder meer door discussies over suiker, prijsstijgingen, inflatie en natuurlijk de omstreden verhoging van de verbruiksbelasting die op 1 januari van dit jaar op sommige dranken is ingevoerd", zegt Bas Boswinkel, algemeen directeur van Riedel in een persbericht. "Daarom hebben we besloten om met de introductie van nieuwe, verantwoorde proposities in te zetten op rigoureuze veranderingen."
Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij liet aan BNR weten de vrijstelling van de verbruiksbelasting voor zuivel onder de loep te nemen. Hoewel het belastingvoordeel dan wegvalt, zou dit voor Riedel geen reden zijn de receptuur te heroverwegen, laat de onderneming desgevraagd aan Foodbusiness weten: "Nee. De introductie van de producten met zuivel sluit aan bij de vraag naar lekkere dranken met minder calorieën. De producten bevatten namelijk gemiddeld 30% minder fruitsuiker dan sappen met 100% sap. Door de toevoeging van zuivel hebben de producten een heerlijke volle, ronde smaak. Riedel draagt hiermee bij aan het verruimen van de keuzemogelijkheden binnen het sappensegment."
Brede suikertaks
Riedel is er een voorstander van 'om een gedifferentieerde brede suikertaks in te voeren, waarbij alle producten met toegevoegde suikers belast worden', meldt de onderneming aan Foodbusiness. "Dan gaat het om frisdranken, maar ook om categorieën zoals koek, snoep, chocolade en zuivel. Wij vinden daarnaast als Riedel dat 100% sap uitgesloten moet worden van deze fiscale maatregel. Een belangrijk doel is namelijk dat fabrikanten gaan herformuleren en suiker uit hun producten halen. Maar je kan pure sappen niet herformuleren, want je kan immers geen suiker uit een appel of sinaasappel halen. De uitzondering van 100% sap geldt niet voor niets in bijna alle landen in Europa."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.