Opnieuw stijgen de cacaonoteringen verder. Het hoogtepunt werd deze maandag bereikt, en dat zwakte gisteren af. Ivoriaanse havens ontvingen afgelopen week veel minder cacaobonen, en illegale mijnbouw in Ghana brengt cacaoplantages in moeilijkheden.
Afgelopen vrijdag sloot de Amerikaanse notering op $10.987 per ton. De Britse notering steeg naar £8.986 per ton. Na het weekend stegen de noteringen verder naar $11.001 per ton in New York en £9.177 per ton in Londen. Gisteren daalden de prijzen voor het eerst sinds ongeveer een week.
Ivoriaanse havens ontvangen minder cacaobonen
Vorige week kwam er zo'n 13.000 ton cacao aan in de havens van Ivoorkust, rapporteert ADM Investor Services. Vorig jaar was dat 29.000 in diezelfde week. De huidige Ivoriaanse middenoogst heeft een zwakke start. Afgelopen maand werden recordtemperaturen gehaald in Ivoorkust, schrijft ADM.
Aan de andere kant zou de daling een gevolg kunnen zijn van frustraties bij cacaotelers vanwege te lage prijzen. Eerder verhoogde Ivoorkust de prijzen van 1.000 naar 1.500 Centraal-Afrikaanse frank per kilo (circa €2,28), maar cacaotelers willen nog een verhoging, naar 2.500 Centraal-Afrikaanse frank per kilo (ongeveer €3,81), meldt ADM.
Ghanese cacaoteelt bedreigd door mijnbouw
Door het cocoa swollen shoot virus dat de cacaoplant aantast, werd eerder door de Ghanese overheid $230 miljoen aan steun geboden. Geld voor bijvoorbeeld het kappen van zieke bomen en het planten van nieuwe bomen. Het in Ghana gevestigde Cocoapost schrijft dat een bedrijf genaamd MIGOP Mining Limited die situatie mogelijk omkeert. Het bedrijf claimt toestemming te hebben om goud te mijnen en in een verkennende fase te zitten. 4.300 hectare van de cacaoteelt zou bedreigd worden. Volgens MIGOP zouden ze geen gewassen vernielen, zoals dat nu in beeld wordt gebracht. Een woordvoerder geeft aan dat er hoogstens een aantal cacaobomen zijn aangetast en dat die worden gecompenseerd.
In het aangewezen gebied zouden productieve cacaoplantages liggen, die recent zijn hersteld. Sommige cacaotelers zouden op het moment in angst leven vanwege intimidatie door handlangers van MIGOP, die cacaotelers geen toegang verlenen tot hun plantages, schrijft Cocoapost.