Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaoziekte grijpt om zich heen in Ghana

17 Juli 2024 - Alex Jurvillier

Cocoa Swollen Shoot Virus Disease (CSSVD) grijpt om zich heen in Ghana. 81% van de belangrijkste productieregio van het tweede cacaoland ter wereld zou zijn aangetast. Hiermee zou Ecuador, waarvan de productie groeit, de cacaoproducent weleens eerder van de troon kunnen stoten dan verwacht.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

DeInternationale Cacao Organisatie (ICCO) geeft in haar cacaomarktrapportage over juni aan dat in die maand zorgen over de levering van cacaobonen door de topproducenten Ivoorkust en Ghana de prijzen hebben gestuwd. De prijzen stegen op 13 juni naar het hoogste punt van de maand toen de notering $10.810 per ton bedroeg in New York, en £9.035 per ton in Londen.

In de tweede helft van juni was duidelijk merkbaar dat de prijzen omlaag gingen. ICCO geeft aan dat nieuws over verbeterde weersomstandigheden de prijzen kan hebben getemperd. Gunstiger weer zou namelijk de oogstverwachting voor volgend seizoen ten goede moeten komen. We zien dat de prijzen van eind juni wat verder zijn gestegen begin juli. Vervolgens stegen de prijzen iets forser, waarna deze gisteren ook weer flink daalden.

Al met al is de markt behoorlijk volatiel, maar duidelijk is wel dat de prijzen - hoewel onder de piek van april - op een historisch hoog niveau blijven. Een jaar op jaar vergelijking schetst het intense contrast met de prijzen van afgelopen jaar. Op 13 juni 2023 noteerden de cacaoprijzen $3.186 per ton in New York, en £2.495 per ton voor Londen. Ook in 2023 was de stijgende trend duidelijk, in aanloop naar de nog extremere prijsrally van dit jaar, met als hoogtepunt 19 april.

Update over Cocoa Swollen Shoot Virus Disease
Volgens de Ghanese cacao-organisatie zou een groot deel van Noordwest-Ghana, een belangrijke productieregio voor cacao, besmet zijn met CSSVD. De regio omvat ruim 410.000 hectare aan cacaoplantages, waarvan bijna 330.500 hectare besmet zou zijn met het virus. Dat is ongeveer 81% van het gebied. Het virus zou zich ook verder verspreiden in Ivoorkust, waarover cijfers nog moeten worden gepubliceerd door de Ivoriaanse overheid.

Landen buiten West-Afrika zien stijgende productie
Eerder vertelde de landbouwminister van Ecuador Danilo Palacios in een interview met Foodbusiness over cacaoproductie in Ecuador die 5% per jaar gestegen is. ICCO schrijft in haar rapport ook over de toenemende productie en export van Ecuador. In het eerste kwartaal van 2024 steeg de export met 30%. Ondertussen daalde de export van Ivoorkust met 32% en van Ghana met 45%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden