Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaomarkt sorteert voor op betere oogsten

31 Juli 2024 - Matthijs Bremer

De cacaomarkt was afgelopen week vrij stabiel. Eerdere berichten over een lagere verwachtte vraag blijven de markt domineren nu Nestlé zich bij de lezing van de markt van Lint & Sprüngli heeft aangesloten. Daarnaast groeit het optimisme over het volgende oogstseizoen. Al verloopt de fysieke handel nog altijd moeizaam.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cacaoprijzen zijn deze week tamelijk stabiel. Woensdag 24 juli werd cacao op de ICE in Londen voor $8.616 verhandeld. Op dinsdag 30 juli was de prijs licht gedaald, tot $8.411. De prijzen op de marken van Londen en New York liggen net als vorige week relatief dicht bij elkaar. Het verschil tussen de noteringen was op dinsdag 30 juli kleiner dan €300 en bedroeg 3,3%.

De cacaomarkt kent op het moment niet al te veel impulsen. De recente waarschuwing van de grote chocoladeproducent Lindt & Sprüngli dat vraaguitval een kwestie van tijd is, galmt nog altijd na. Tot nu toe bleef de Europese vraag naar Chocolade ondanks de hogere prijzen zeer sterk. Door de positie van het Zwitserse concern sloegen de verwachtingen recent echter om. Donderdag 25 juli kwam daar nog een vergelijkbare waarschuwing van het eveneens Zwitserse Nestlé bovenop. Het bedrijf verlaagde hun prognose voor de groei van hun omzet voor 2024 van 4% naar 3%. De lagere omzetverwachting wijdt het bedrijf aan consument die de hand op de knip houdt. Hoewel de waarschuwing voor het gehele foodconcern geldt, is de boodschap bijzonder relevant voor de chocoladedivisie. De consumentenprijzen in de branche namen dit jaar sterk toe.  

Optimisme
Daarnaast blijft het relatieve optimisme over de oogst in 's werelds belangrijkste productiegebied in West-Afrika. De laatste weken domineerden al vaker optimistische berichten over de oogst, aangezien natter dan gebruikelijk weer voor deze tijd van het jaar de groei stimuleert. Daar komt bovenop dat het El Nino weerpatroon snel omslaat in La Nina. Dit is in de regel goed nieuws voor cacaoproducenten, aangezien dit historisch gezien gepaard gaat met een combinatie van milder weer en meer regen tijdens het groeiseizoen.

Tenslotte beginnen de opbrengstprognoses weer ten positieve te keren. Zo helpt een sterker dan verwachte Nigeriaanse uitvoer de druk wat te verlichten. In totaal nam de export uit het land met 18% toe tot 14.465 ton. Al blijft het effect van de groei relatief, gezien de geringe omvang van de markt beperkt. Meer effect heeft de voorspelling van de Ghanese overheid dat de cacaoproductie in het productieseizoen 2024/25 zal terugveren tot een niveau van 700.000 ton. Dat is een aanzienlijke toename ten opzichte van de verwachte opbrengsten van groeiseizoen 2023/24. Op het moment wordt de oogst voor dat seizoen geraamd op 425.000 ton cacao.

Situatie nog altijd precair
De vooruitzichten voor de toekomst zorgen dus voor flink wat prijsdruk, maar inmiddels lijkt bij de daling een plateau bereikt. Dat komt doordat de fysieke handel nog altijd zeer moeizaam verloopt, in die zin dat het aanbod nog altijd krap is. Hoewel Ghana verwacht dat de opbrengsten volgend seizoen aanzienlijk toenemen, heeft het land nog geen uitsluitsel gegeven over hun voornemen om leveringen uit te stellen in verband met tekorten. Daarnaast blijft de handel in 's Werelds grootste productieland, Ivoorkust, zeer moeizaam. In internationale vakmedia wordt vermeld dat verwerkers in Ivoorkust niet in staat zijn om cacao in hun eigen land in te kopen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden