Christopher Halloran / Shutterstock.com

Achtergrond Ondernemen

'Handelsoorlog met VS meest waarschijnlijk'

19 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn dichtbij. In november wordt duidelijk wie er in de Verenigde Staten aan het roer komt. Rabobank benadrukt in een recente rapportage de Nederlandse afhankelijkheid van de Verenigde Staten, en de gevolgen als Donald Trump opnieuw tot president wordt verkozen. Rabobank zet een aantal scenario's uiteen. ''Een handelsoorlog is het meest waarschijnlijke scenario''.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Die handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en Europa zou kunnen ontstaan door de plannen van Trump om de handelsbalans voor de Verenigde Staten te verbeteren, en de industrie binnen de eigen landsgrenzen terug te brengen, schrijft Rabobank. Dit wil hij bereiken door handelstarieven in te voeren voor goederen uit China, maar ook uit Europa. 

Rabobank noemt een handelsoorlog het meest waarschijnlijke van de scenario's die uiteen zijn gezet in de publicatie. Als Trump zijn plannen doorzet, zal Europa hier in het meest waarschijnlijke geval op reageren door hetzelfde te doen: hogere importtarieven van Amerikaanse producten, waardoor een handelsoorlog zich ontvouwt. Onze export wordt geraakt, want we worden duurder voor Amerikanen. Tegelijkertijd wordt het voor ons duurder om Amerikaanse producten te importeren.

Rabobank onderzocht de kwetsbaarheid van Nederland, gelet op de import vanuit de VS. Kwetsbare producten zijn bijvoorbeeld Fenol (input voor o.a. ontsmettingsmiddel en aspirine), maar ook Boraat (bijv. grondstof voor kunstmest, maar ook voor onderdelen van windturbines). De VS levert ook belangrijke grondstoffen voor medicijnen. Landbouwgoederen zijn in de studie buiten beschouwing gelaten en worden later besproken, maar Rabobank geeft wel aan dat sojabonen en amandelen kwetsbaar zijn.

In 2022 ging 8,5% van alle Nederlandse goederen naar de Verenigde Staten. Duitsland staat op de eerste plaats met 17,5%. Het Verenigd Koninkrijk, België en Luxemburg zijn eveneens belangrijke handelspartners. Van wat wij in Nederland gebruiken kwam in 2022 voor 10,6% uit de Verenigde Staten. Het meeste haalt Nederland uit Duitsland (13,9%) en China, Taiwan en Mongolië (samen 11,3%), schrijft Rabobank.

In het geval de handel met Amerika duurder wordt, gaan bedrijven logischerwijs op zoek naar goedkopere leveranciers. Als deze producten ergens anders te krijgen zijn, is de kans groot dat die leverancier een niet-bondgenoot is, schrijft Rabobank. Anderzijds zou een product door een substituut kunnen worden vervangen dat beschikbaar is binnen de Europese grenzen. Voor welke producten dat geldt, is volgens Rabobank lastig in te schatten. Maar zoals bekend, is dat voor metalen en mineralen vaak heel lastig.

Om ervoor te zorgen dat Nederland minder hard wordt geraakt door een eventuele handelsoorlog, kan Europa bijvoorbeeld hele selectieve importtarieven hanteren. Maar of Europa in dat geval genoeg van zich afbijt, is de vraag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden