De internationale financiële markten kleurden rood in reactie op de handelsoorlog die Trump heeft ontketend. Voedingsaandelen blijven niet gespaard, maar vergeleken met de algehele daling op de beurzen valt het nog mee.
Nadat Trump de nieuwe importheffingen voor landen wereldwijd op 2 april (nabeurs) had gepresenteerd, kwamen beurzen wereldwijd massaal in beweging naar beneden. Op de eerstvolgende beursdag leken voedingsmiddelenbedrijven redelijk gespaard te blijven, maar wie vrijdag naar de borden keek, zag toch wel veel rode cijfers.
Minder gedaald dan gemiddeld
De S&P Food & Beverage Select Industry Index daalde de eerste handelsdag nadat Trump de nieuwe importheffingen bekendmaakte relatief weinig, met 0,6%, terwijl de S&P 500 (een weging van de 500 grootste Amerikaanse beursfondsen door kredietbeoordelaar Standard & Poor's) donderdag 3 april met 4,8% naar beneden ging en de laatste dag van de week met nog eens 6%. Maandag 7 april viel het verlies dan weer mee met 0,23%. De S&P Food & Beverage daalde die dag 1,28%. Als je kijkt vanaf het slot van 2 april tot dat van maandag 7 april, dan heeft de Amerikaanse voedingsmiddelenindex 4,7% aan terrein verloren, terwijl de S&P 500 over dezelfde dagen harder zakte, met 10,7%.
Hoe hard voedingsaandelen geraakt worden, verschilt nogal. De aandelen die het meest zijn gedaald worden zijn die van niet direct essentiële voedingsmiddelen, zo sloot de koffieproducent en -keten Starbucks (genoteerd aan de Nasdaq) maandag 8 april 19,5% lager dan woensdag 2 april en pizzaketen Papa John's International (Nasdaq) 19,1% lager.
Toch zijn er ook aandelen die een stuk minder hard kelderen, zoals McDonald's (verhandeld op Wall Street). De Amerikaanse fastfoodketen stond de eerste dag na de aankondiging van Trump zelfs in de plus. Gisteren sloot het aandeel met een verlies van -3,8% vergeleken met het slot van 2 april. Dat verschil kan ermee te maken hebben dat Starbucks tijdens de kredietcrisis in 2008 de winst met 28% zag kelderen en 600 zaken moest sluiten, terwijl McDonald's in hetzelfde jaar juist een recordomzet draaide. Daarbij betrekt de fastfoodketen de meeste producten in of nabij de landen waar ze actief is.
Tussen de rode cijfers waren vrijdag ook wat stijgers, zoals Lamb Weston Holdings (NYSE). Het concern kwam toevalligerwijs 3 april voorbeurs met sterker dan verwachtte derde kwartaalcijfers naar buiten. Het aandeel van de grootste leverancier van frites aan McDonald's schoot 3 april omhoog aan de New York Stock Exchange. Gisteren stonden er rode cijfers op het bord, maar het aandeel sloot maandag toch nog 4,4% hoger dan woensdag. Hier moet wel bij vermeld worden dat de koers van het aandeel een nogal grillig verloop kent en zich op een relatief laag punt bevindt.
Waar de daling in de VS de eerste dag van de week meeviel, sloot de AEX maandag 7 april 4,76% lager. Van het slot van woensdag 2 april tot het slot van maandag is een daling van 11,1% te zien. Er zijn niet zo heel veel voedingsfondsen meer genoteerd in Amsterdam, maar ook hier daalden deze aandelen minder hard dan gemiddeld. Zo sloot Heineken maandag 7 april 4,35% lager dan 2 april, JDE Peet's (Douwe Egberts) 4,2% lager en handelsbedrijf Acomo 7,7% lager. Na het luiden van de beursgong vanochtend (8 april) zit de AEX weer met ruim 2% in de lift. Ook bovengenoemde aandelen veren op. De Amerikaanse beurzen openen pas later in de middag.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.