Shutterstock

Nieuws Wijn

Langzame wijnoogst in Afrika betaalt zich uit

22 Juni 2021 - Kimberly Bakker

Veel van de wijnproducenten in Zuid-Afrika zaten aan het begin van het seizoen wel eventjes met samengeknepen billen op de bank. Door de koele weersomstandigheden kon er niet tijdig worden gestart met het wijnseizoen. Diezelfde koude weersomstandigheden hielden ook tijdens de oogst aan, waardoor die bijzonder langzaam verliep. Achteraf was het wachten het waard. De kwaliteit is uitzonderlijk, stelt Vinpro.

De wijndruiven in Zuid-Afrika zijn dit seizoen langzamer gerijpt dan in voorgaande jaren. Dat komt vooral door de gematigde weersomstandigheden van de afgelopen periode, zo meldt wijnorganisatie Vinpro. Toch is het niet negatief. "Hierdoor konden de druiven namelijk meer kleur en smaak ontwikkelen. Het lange wachten zal zich daarmee uitbetalen in uitzonderlijke wijnen", zo schrijft de organisatie. De totale oogst van wijndruiven wordt voor seizoen 2021 geschat op 1,46 miljoen ton. Het is een stijging van 8,9% ten opzichte van de oogst van een jaar eerder.

Zuid-Afrika is de negende grootste wijnproducent ter wereld en produceert ongeveer 4% van alle wijn ter wereld. De wijnsector draagt meer dan omgerekend $3,94 miljard bij aan het bruto binnenlands product van het land en biedt werk aan 269.069 mensen in de hele waardeketen. Daarvan werken er 80.183 op de boerderijen en in de wijnkelders.

Latere start
Net zoals in Nederland, was het ook in Zuid-Afrika ongewoon koel. Het seizoen van de wijndruiven is daardoor twee weken later van start gegaan dan normaal. Die koude temperaturen hebben ook in de oogsttijd aangehouden, waardoor sommige producenten pas in mei de laatste druiven hebben geoogst. Vooral rondom Worcester en Swartland was dat het geval. "Ideaal voor wijnliefhebbers. Door het koelere weer konden de telers hun druiven precies op het juiste moment oogsten. Wijnproducenten zijn zeer enthousiast over de kleur, de lage pH-waarden en de hoge natuurlijke zuurgraad. Het wijst allemaal op een uitzonderlijke kwaliteit", schrijft Vinpro in een rapport.

Toch is niet alles koek en ei voor de sector. Ook in Zuid-Afrika werden alcoholverboden ingesteld als maatregelen tegen het coronavirus. De grotere oogst van 2021 legt daarmee druk op de opslagcapaciteit. "De wijnvoorraad kwam aan het einde van het afgelopen jaar uit op 650 miljoen liter, waarvan een groot deel nog niet was gecontracteerd", schrijft Vinpro. "Het feit dat de heropening van de horeca sneller plaatsvond dan verwacht, zorgde echter weer voor wat verlichting in de markt."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden