Uiterlijk eind 2023 is alle verse kip die de Nederlandse supermarkten verkopen, voorzien van ten minste één ster van het Beter Leven-keurmerk. Dat meldt stichting Wakker Dier. Boni heeft als laatste supermarktketen toegezegd over te stappen op kip met het Beter Leven-keurmerk.
Met de toezegging van Boni duurt het nog maximaal anderhalf jaar voordat de laatste keurmerkloze kip uit de Nederlandse supermarktschappen is verdwenen. Andere supermarkten, waaronder Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi, gingen Boni al voor. Zij verkopen alleen nog kip die is voorzien van het label 'Beter Leven', waarbij het aantal sterren de diervriendelijkheid van het product aangeeft.
Eén, twee of drie sterren
Beter Leven werd in 2007 door De Dierenbescherming gelanceerd. Het maakt gebruik van één, twee of drie sterren. Hoe meer sterren, hoe beter de leefomstandigheden van de kip waren. Zo hebben één ster-kippen meer bewegingsruimte en speelmateriaal, kunnen twee ster-kippen ook naar buiten toe en scoren drie ster-kippen op alle vlakken het hoogst.
Wakker Dier noemt het een mijlpaal dat Boni als laatste supermarktketen de overstap maakt. De dierenwelzijnsorganisatie voert al sinds 2012 campagne om kippenleed uit te bannen. In de afgelopen tien jaar zijn volgens de organisatie de leefomstandigheden van keurmerkloze kip verbeterd, maar het verdient nog geen ster. Aan die verkoop komt dus nu een einde.
Fastfood heeft nog weg te gaan
Althans, als het om de retailverkoop gaat. Onder meer bij fastfoodketens is nog een lange weg te gaan. Al zijn ook daar de eerste bewegingen te zien waarbij ketens afstappen van goedkope kip. Zo kondigde Smullers in april als eerste fastfoodketen aan alleen nog vleessnacks te verkopen die voldoen aan het Beter Leven-keurmerk.
Maar wat betreft de supermarktverkoop en de toezegging van Boni, spreekt Wakker Dier van een wereldwijde primeur. "We zijn trots op de Nederlandse supermarkten en pluimveehouders dat zij kiezen voor een diervriendelijkere houderij", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Keerzijde van keurmerk
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders plaatst wel kanttekeningen bij de berichtgeving. Kippen die naar buiten mogen, hebben een grotere impact op het klimaat. Ze zorgen voor meer stikstofuitstoot. Bovendien gebruiken kippen die langer leven meer water, stalruimte en zorgen voor extra mestproductie en CO2-uitstoot.
Het is volgens de vakbond nog maar de vraag of pluimveehouders vergunningen krijgen om hun stalruimte uit te breiden ten behoeve van het keurmerk. Rabobank voorspelde al een krimp in de pluimveehouderij, omdat supermarkten massaal hebben aangegeven dat zij in 2023 alleen nog Beter Leven-kip willen verkopen. De bank verwacht dat het productievolume met ruim 20% daalt, omdat voor de omschakeling naar overdekte uitloop extra staloppervlak nodig is.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.