De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 4,2% en volgend jaar met 3,7%. Er zijn grote verschillen tussen regio's en sectoren. Dit melden economen van Rabobank in de kwartaalstudie. Voor de voedingsmiddelenindustrie wordt een omzetgroei verwacht van respectievelijk 3% en 2%. Vorig jaar was de omzetgroei vlak, met 0%.
In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de Nederlandse economie met 3,1%. Onverwacht hard, aldus analisten van Rabobank. Het herstel van de economie is hier sterker dan in andere Europese landen. Naar verwachting ligt het bruto binnenlands product in het derde kwartaal weer boven dat van voor de coronacrisis. De stijging van de inflatie is daarnaast tijdelijk en blijft binnen de perken. De bank stelt dat de aangekondigde afbouw van de generieke steunmaatregelen verantwoord en logisch is, zeker in combinatie met de bijzonder krappe arbeidsmarkt.
Omzet supermarkten krimpt
Daar waar supermarkten de omzet over het afgelopen jaar met 7% zagen stijgen, wordt voor dit jaar en volgend jaar een krimp verwacht van 2% en 1%. Hetzelfde geldt voor de winkels in voedingsmiddelen. Vorig jaar was een min zichtbaar van 6%. Zowel dit jaar als komend jaar wordt dat een min van 1%. De omzetgroei bij de groothandels is naar verwachting wel positief, met een groei van 5% en volgend jaar een groei van 3% (was 1% in 2020).
Voor de groothandel in landbouwproducten was de omzetgroei afgelopen jaar 11%. Dit jaar wordt nog steeds een behoorlijke groei verwacht van 7% en in 2022 groeit de omzet naar verwachting met 2%. De groeiverwachting binnen de landbouwsector is zowel dit als volgend jaar 0,5%. In 2020 groeide de sector met 0,4%.
De industrie blijft het boven verwachting goed doen. Toch verwachten de economen dat de groei komende tijd afvlakt als gevolg van tekorten aan grondstoffen en technisch geschoold personeel. Door deze tekorten zijn sommige fabrieken zelfs genoodzaakt geweest de productie terug te schroeven.
Restaurants crisis in 2022 te boven
Voor horecaondernemingen neemt het prijspeil toe door een tekort aan personeel en gestegen inkoopprijzen. De aangekondigde afbouw van de steunpakketten door de overheid doet het aantal faillissementen naar verwachting toenemen. Waar de omzet van eetgelegenheden vorig jaar met 28% afnam, wordt dit jaar een groei van 16% verwacht en in 2022 een groei van 19%. De omzet van cafés nam vorig jaar met 42% af. Voor dit jaar wordt een groei van 12% verwacht en voor volgend jaar een toename van maar liefst 63%. De sectorspecialisten verwachten dat restaurants in 2022 de crisis volledig te boven zijn.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.