Jer123 / Shutterstock.com

Nieuws Bedrijven

Rabobank verstrekt meer krediet aan agri en food

6 Augustus 2024 - Wouter Baan

Rabobank heeft in de eerste helft van dit jaar de winst verder opgeschroefd. Wat opvalt, is dat de coöperatieve bank wereldwijd meer leningen in de agri- en foodsectoren heeft verschaft. De Nederlandse thuismarkt groeit hierbij bovengemiddeld. Ook houdt de bank minder rekening met agrarische kredietverliezen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rabobank boekte vorig jaar al een recordwinst en voerde die in de eerste helft van dit jaar verder op: met 11% tot €2,81 miljard. De geldversterker spreekt zelf van een sterk resultaat die voor een groot deel een gevolg zijn van de rente-inkomsten. Dat consumenten de laatste tijd wat meer sparen, helpt hierbij volgens de Belgische topman Stefaan Decraene ook, zo meldt hij bij de halfjaarcijfers die vandaag zijn gepubliceerd.

De bank zag de kosten ook flink stijgen, vooral de loonkosten als gevolg van bijgestelde cao's. De kosten van kredietverliezen – de zogeheten stroppenpot – vielen met €279 miljoen lager uit dan de €339 die in dezelfde periode vorig jaar hiervoor werd gereserveerd.

Meer agrarische leningen
De wereldwijde vraag naar leningen is volgens de bank beperkt. Niettemin steeg de kredietportefeuille in de eerste zes maanden van dit jaar met €7,9 miljard. De wereldwijde portefeuille in food- en agri van de Rabobank groeide met 4% tot €119,6 miljard. Dit is fors meer dan in de eerste helft van vorig jaar toen de groei slechts 1% bedroeg. Binnen Nederland steeg de agrarische kredietportefeuille met 5,45% naar verhouding nog harder tot €44,5 miljoen. De leningen binnen de mondiale agri- en foodsector zijn goed voor 27% van het totaal. Dat is een procentpunt meer dan een half jaar geleden.

Agrarische kredietverliezen
In het halfjaarverslag benadrukt Rabobank verder het voornemen om de agrarische sector te ondersteunen naar een duurzamer productiesysteem, zoals eind vorig jaar ook werd verwerkt in de agrarische visie van de bank. De bank verwacht verder dat de uitkomsten van de recente verkiezingen in diverse Europese landen gaat leiden tot aanhoudende onzekerheid voor de agrarische sector op gebied van klimaatbeleid. Mede hierdoor houdt Rabobank rekening met kredietverliezen in de Nederlandse agrarische sector. Wel is het reserveringspotje fors naar beneden bijgesteld, van €47 miljoen eind 2023 naar €24 miljoen. Dit naar eigen zeggen als gevolg van verbeterde inzichten en aangepaste methodologie.

De bank heeft de afgelopen jaren €3 miljard voor de Nederlandse agrarische sector extra beschikbaar gesteld voor duurzame leningen tegen gunstige voorwaarden. Van de €3 miljard was per 31 december 2023 pas €35 miljoen daadwerkelijk verstrekt. Wat een half jaar later de status van dit potje is, is niet bekend.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden