Shutterstock

Achtergrond Torres

Duurzaamheid bij wijnhuis Torres top of mind

21 September 2021 - Rianne Nieuwenhuize

150 jaar geleden begon Miguel Torres met het maken van wijn in het Spaanse Catalonië. Inmiddels reiken de wijngaarden tot in de Spaanse wijnregio's Rioja, Ribera del Duero, Rueda en Rías Baixas, en strekken ze zich uit naar Chili en Californië. En aan het hoofd van het familiebedrijf staat anno 2021 ook een Miguel Torres.

Op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam die van 20 t/m 22 september in Rotterdam Ahoy plaatsvindt, vertelt wijnhuis Torres over het ontstaan van het bedrijf. 150 jaar geleden werd het Spaanse familiebedrijf opgericht in het Catalaanse Vilafranca del Penedès. Het is altijd goed in pionieren geweest. Zo was Torres een van de eerste wijnhuizen die haar vleugels uitsloeg naar Chili, en daar tot op de dag van vandaag veel wijnen produceert.

Het begint allemaal in 1870 bij Miguel Torres senior. Nadat hij wijn-onderwijs heeft gevolgd in Frankrijk, ging hij terug naar Vilafranca del Penedès (Catalonië) om daar zijn eerste wijngaard aan te planten. Hij was de pionier die internationale druivenrassen zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon ging aanplanten. Na Penedès volgden wijngaarden in Conca de Barberà, Priorat en Costers del Segre (alle drie Catalaanse plaatsen). Inmiddels reiken de wijngaarden tot in de Spaanse wijnregio's Rioja, Ribera del Duero, Rueda en Rías Baixas, én inmiddels strekken ze zich uit naar Chili en Californië.

Regiomanager Noord-Europa Ana Mánchon Montserrat vertelt tijdens een proeverij van eigen wijnen dat het familiebedrijf begon met 30 medewerkers in 1870. "Dat is inmiddels uitgegroeid naar duizenden medewerkers in verschillende landen, waarmee we een van de grootste wijnhuizen in Spanje zijn. Het bedrijf werd opgericht door Miguel Torres, en die naam bestaat nog steeds, want onze huidige directeur heet ook Miguel. Hij heeft het bedrijf groot gemaakt door extra wijngaarden aan te kopen en mooie wijnen toe te voegen."

Geheim van Chileense wijnen
Anno 2021 is de vijfde generatie Torres aan zet met ruim 2400 hectare, waarvan 40% biologisch is gecertificeerd. Miguel Torres arriveerde in 1979 in de Curicó Vallei als één van de eerste pioniers die hier wilden investeren. Torres richt zich anno 2021 in Chili op de biologische wijnbouw. Daarnaast heeft het voor diverse wijnen Fair Trade-certificeringen gehaald, en staat terugdringen van CO2 hoog op de lijst. "Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk. Wij hebben de ambitie om in 2030 53% van onze flessen te reduceren en te vervangen door duurzamere verpakkingen. We zitten inmiddels al op 30%." Daarnaast houdt Torres duurzame bedrijfsvoering op alle wijngaarden in het oog. "Kwaliteit ontstaat in de wijngaard", stelt Torres, "waardoor de wijngaarden wereldwijd met toewijding worden beheerd."

Máchon Montserrat geeft tijdens de wijnproeverij op Gastvrij Rotterdam aan dat het geheim van de Chileense wijnen hem zit in het grillige landschap. "Door de verschillen in hoogtes tussen de bergen en het lage zeeland, kunnen druiven hier perfect groeien. Er zijn hier dan ook geen (schimmel)ziektes, zoals in Franse wijngaarden wel vaak het geval is. Dat is het geheim van de Chileense wijngaarden, en de reden waarom dit een paradijs is voor wijnliefhebbers." In 2018 behaalde de Chileense wijngaard Torres Winery een internationale prijs voor wijnhandel van het jaar.

Vulkanische bodem
Tijdens de proeverij wordt de nieuwste rode wijn van Torres geproefd: de Secret del Priorat. Deze wijngaarden, 130 kilometer ten zuiden van Barcelona, zijn aangelegd in de zogenaamde terrasbouwstijl. De wijngaarden liggen op steile hellingen tussen de 100 en 700 meter omgeven door hoge kliffen. Ze hebben te maken met koude winters en droge zomers, wat gunstig is voor de groei. De druiven groeien hier op arme vulkanische bodem, ook wel llicorella genoemd. De grond is zeer poreus, waardoor het water goed kan weglopen. Volgens Torres is deze wijn zo smaakvol omdat de druivenrassen groeien op 'enorm goede grond'. "Ik raad iedereen aan deze wijn te proeven, maar dan wel met veel vlees," lacht de Spaanse. Wijnimporteur Walraven Sax is erg blij met de nieuwste aanwinst. "Deze krijgt Nederland als eerste in het assortiment. Hij ligt vooral bij speciaalzaken en de hoogwaardige groothandel, want hij moet wel écht speciaal blijven," aldus Maartje van Broekhoven van Walraven Sax.



 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden