De consumentenprijs voor tafelaardappelen is in de maanden juni en juli het hardste gestegen van alle voedselprijzen. Toch zijn de aardappelen nog altijd lager geprijsd dan een jaar terug in deze periode. Dat blijkt uit de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek. De prijs van groenten is juist iets gedaald.
Van alle voedselprijzen deed zich in juni en juli de grootste stijging voor bij tafelaardappelen. Het gaat om een plus van 13%. Toch zijn de tafelaardappelen nog steeds 6% lager gesprijsd dan een jaar terug in dezelfde periode. De coronapandemie heeft een drukkend effect gehad op de prijzen vanaf de boerderij. Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, treedt er herstel op. In de aardappelverwerking zit het volume inmiddels weer op het niveau van voor de corona-uitbraak. Het is een van de redenen dat de prijzen voor aardappelen nu weer oplopen.
De consumentenprijzen voor groenten daalden afgelopen maanden juist met 2%. Voor zuivel, eieren rundvlees, varkensvlees en brood zijn de prijzen in de zomermaanden nauwelijks veranderd. Zuivel staat zelfs op eenzelfde niveau als vorig jaar. Voor eieren wordt nog altijd een recordhoogte van 145 punten genoteerd. Dat heeft te maken met de lage prijzen voor pluimveehouders aan het begin van het jaar. De stijgingen daarin trekken nu door naar de consumentenprijs.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.