Een hoge consumptie van melkvet gaat samen met een laag risico op hart-en-vaatziekten, blijkt uit nieuw onderzoek. Het wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd onder ruim 4.100 Zweedse volwassenen. Zweden staan bekend als grootverbruikers van melkvetten.
De 4.100 Zweedse volwassenen zijn gemiddeld zestien jaar lang gevolgd. De hoofdauteur van de onderzoeksstudie, Kathy Trieu, constateert dan ook dat het wellicht niet de beste keuze is om vette zuivel te laten staan ten gunste van een mager product. Laat staan, zuivelconsumptie helemaal achterwege te laten. Trieu is overigens ook niet negatief over bepaalde andere vetten, zoals die van vis en plantaardige olie die niet van tropische herkomst is. Ook deze kunnen gezond zijn.
Hoogste inname, laagste risico
Het onderzoek is gepubliceerd in het Engelstalige wetenschappelijke tijdschrift Plos Medicine. De gegevens uit het onderzoek zijn vergeleken met de uitkomsten van zeventien onderzoeken uit andere landen, en met een groter aantal respondenten. Dit bleek de uitkomsten verder te ondersteunen.
Matti Marklund, onderzoeker van de universiteit van Uppsala, stelt dat de uitkomsten nog krasser zijn: "Degenen met de hoogste zuivelinname hebben het laagste risico, zo is gebleken."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.