Shutterstock

Achtergrond Zalm

Hoge zalmprijzen uitdaging voor Aziatische kopers

22 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

De prijzen voor zalm rijzen de pan uit. In deze periode van het jaar bevindt de markt zich doorgaans in een dip, maar daar is dit najaar geen sprake van. De prijs stijgt zelfs weer. Voor kopers in Azië is dat een probleem. Vooral als reeds maanden terug afspraken zijn gemaakt met retailpartijen.

Begin oktober schreven we nog dat de prijzen voor zalm flink waren gedaald, tot 50,05 Noorse kronen per kilo. Oftewel: €4,92 per kilo. Een beweging die niet vreemd is voor deze tijd van het jaar. De zomer en het najaar gaan normaal gesproken namelijk gepaard met een prijsdip. Des te opvallender is het dat van die neerwaartse beweging niet veel meer over is. Woensdag 20 oktober staat de zalmnotering op de NASDAQ Salmon Index alweer op 53,67 Noorse kronen per kilo (omgerekend is dat €5,50 per kilo). Het is een stijging van 3,7% met een maand geleden en een toename van 2,8% in vergelijking tot een week eerder.

Ook de spotprijzen voor Chileense zalm zijn hard gestegen, zo blijkt uit de laatste gegevens van DataSalmon (die zijn ingewonnen bij verschillende Chileense zalmbedrijven). Voor kopers in Brazilië ligt de prijs inmiddels op $7,29 per kilo en Amerikanen betalen gemiddeld $5,57 per pond. Chinese kopers zouden blij zijn met dat soort prijzen. Chileense zalm inkopen vanuit China kost inmiddels namelijk $17,89 per kilo. Het is een stijging van $0,52 per kilo met een week eerder. In de week daarvoor steeg de notering ook al met $3,85 per kilo.

De NASDAQ Salmon Index beweegt inmiddels weer naar boven.

Grote vraag vanuit Azië
Het zijn met name de Chinese kopers met retailcontracten die nu tegen problemen aanlopen. Veel kopers proberen opnieuw te onderhandelen met retailers over de prijs. Inkopers hebben maanden terug contracten afgesloten tegen een lagere prijs en zien graag een compensatie voor de extra kosten die nu moeten worden gemaakt. Dat lukt echter niet elke partij. En dus lopen de verliezen op. Een tweede gevolg is dat de retail nu minder zalm inkoopt of kiest voor een lagere kwaliteit, stelt een zalmimporteur bij UCN.

Iets wat de zaken - naast de hoge prijzen – verder compliceert voor de kopers in China, is het feit dat er nieuwe douaneregels in werking zijn getreden. Op alle verse zalm in een binnenverpakkingen moet namelijk een etiket in het Engels en Chinees te vinden zijn. Vooral voor Noorse exporteurs is dat – vanwege de hoge mate van automatisering in de verpakkingsindustrie – een uitdaging. Dus worden kopers in China meer of minder 'gedwongen' om te kiezen voor de dure Chileense zalm. Dat geldt helemaal voor de Japanse restaurants in het land, waar zalm toch vaak het paradepaardje op het menu is.

Om de markt enigszins binnen de perken te houden, gaan er geruchten dat de Chinese douane van plan is om het importvolume te beheersen. Het kan een drukkend effect hebben op de wereldmarkt, omdat dan een groot deel van de vraag wegvalt. Onduidelijk is wat er precies klopt van die geruchten. Op korte termijn wordt in elk geval geen daling in de prijzen voorzien.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden